QAnon, teorija zavjere koja truje Ameriku

QAnon grupa se protivi vakcinisanju, sumnjičava je prema nauci, vjeruje da je korona virus laž… (EPA)

Više od tri godine teorija zavjere krajnje desnice u Americi, nazvana QAnon, širila se putem interneta u svakodnevni život. QAnon bi iduće godine mogla naći svoje sjedište u Kongresu zato je jedna od sljedbenica republikanska kandidatkinja iz savezne države Georgia, koja je pobijedila na unutarstranačkim izborima.

Nevjerojatan je to uspon grupe koja vjeruje, među ostalim stvarima, da kriminalce, koji, navodno, slave Sotonu i koji trguju djecom, predvode prominentne ličnosti iz Demokratske stranke.

Tekuća pandemija, koja naprosto tjera ljude da provode više vremena na internetu, također je doprinjela jačanju pokreta zato što se odnosi među ljudima svode na društvene mreže, odnosno na internet što znači da i teorije zavjere i grupe poput QAnana imaju mnogo više prostora nego prije.

Rast QAnana dolazi iz njegove sposobnosti da se veže, a zatim apsorbira legitimne uzroke i svaku veliku teoriju zavjere u posljednjih 50-tak godina.

QAnon grupa se protivi cijepljenju, sumnjičava je prema znanosti, protive se nošenju zaštitnih maski, vjeruju da je korona virus laž…

Republikanka Marjorie Taylor Green

Vratimo se republikanskoj kandidatkinji za Kongres koja podržava QAnon. Njeno ime je Marjorie Taylor Green i već je dobila potporu lidera republikanske manjine u Kongresu, Kevina McCarthya, unatoč tome što ona promovira antisemitske i antimuslimanske ideje te QAnon teoriju zavjere.

Predsjednik Trump joj je, također, dao potporu riječima “ona je buduća republikanska zvijezda i stvarni pobjednik!” Ima i republikanaca u koji smatraju da njoj nije mjesto među zakonodavcima, ali većina, osobito lideri – nemaju dvojbi.

Ta republikanka iz Georgije tvrdi da muslimani ne mogu biti članovi američke vlade, izbor dvije muslimanke iz Demokratske stranke u Kongres naziva “islamskom invazijom u našu vladu”.

“Dopustite da vam nešto objasnim, Muhammede, “rekla je u jednom videu,” već imamo jednakost i pravdu za sve Amerikance. Muslimani nisu suprezani ni na koji način… ono što vi želite je poseban tretman. Želite se uzdići iznad nas. “

Green je također rekla da su generacije Afroamerikanaca i latinoamerikanaca sputavane “zato što su bile u bandi ili se drogirale”, a ne zbog onoga što su im učinili bijelci … članovi pokreta Black Lives Matter su idioti … tražeći glas crnačkog stanovništva, demokrati pokušavaju zadržati crnce u modernom obliku ropstva. Demokrate su stvarni rasisti, a najviše zlostavljana grupa ljudi u Americi su bijeli muškarci… To su samo neka od njenih “razmišljanja”.

Facebook je skinuo njenu videopostavku u kojoj ona drži pušku u rukama i prijeti prosvjednicima i Antifi, čime je prekršila politiku Facebooka protiv poticanja na nasilje. No, mnoge su medijske kuće podržale njezinu potporu neobičnoj teoriji zavjere QAnon.

“Q je patriota. To znamo za sigurno. Ovo je jedinstvena prilika da oduzmemo snagu sotonskim pedofilima,a imamo predsjednika koji to može učiniti”, rekla je Marjorie Taylor Green, misleći na Trumpa.

Izvor: Al Jazeera