Pyeongchang: Otvorene Zimske olimpijske igre

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in svečano je otvorio 23. po redu Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu, koje će srušiti mnoge rekorde i koje bi trebale ostati upamćene kao Igre mira i harmonije.

U svečanom defileu sportaši dvije Koreje izašli su zajedno.

Glavna tema svečanog otvaranja je mir kao poruka svijetu, a u programu sudjeluje i nekoliko glazbenika iz Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je u posljednji trenutak pristala poslati svoje sportaše u Pyeongchang, a posebno zanimanje privući će nastup domaćih hokejašica, čija se ekipa sastoji od igračica iz obje Koreje.

Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu imat će rekordnu zastupljenost, s više od 2.900 prijavljenih sportaša, koji će predstavljati 92 države, a ostat će upamćene i po uvođenju tehnoloških inovacija, poput samovozećih autobusa te 11 različitih vrsta robota koji će biti na usluzi sudionicima i posjetiteljima Igara.

Neka natjecanja počela su i prije otvaranja.

Višestruko niži troškovi nego u Sočiju

Olimpijski stadion završen je tek krajem prošle godine, koštao je 100 milijuna dolara, a na njemu će se održati samo četiri događaja – ceremonija otvaranja i zatvaranja ZOI te svečano otvaranje i zatvaranje Paraolimpijskih igara u ožujku.

Nakon Paraolimpijskih igara stadion će biti razmontiran, po čemu su ove Igre jedinstvene.

Zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Igara nosila je alpska skijašiva Elvedina Muzaferija

Procjenjuje se da će Zimske olimpijske igre Južnu Koreju koštati oko 13 milijardi dolara, što je daleko manje od 50 milijardi dolara koje su Rusi uložili u prošle Igre u Sočiju.

Dobivanjem organizacije ZOI, Južna Koreja je postala peta država koja se može pohvaliti domaćinstvom Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, Svjetskog prvenstva nogometaša i Svjetskog atletskog prvenstva.

Prije Koreje, na tom su se popisu našli Francuska, Njemačka, Italija i Japan, a u lipnju ove godine će im se pridružiti i Rusija, koja je domaćin ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za nogometaše, prenosi Hina.

ZOI u Pyeongchangu bit će prve na kojima će nastupiti sportaši iz više od 90 nacionalnih olimpijskih odbora.

SAD najbrojniji sa 242 sportaša

U Pyeongchangu će biti zastupljena četiri nacionalna olimpijska odbora više nego na Igrama 2014. godine u Sočiju te 10 više nego 2010. godine u Vancouveru.

Na ovim ZOI prvi put će se u svečanom mimohodu naći predstavnici šest nacionalnih olimpijskih odbora: Ekvadora, Eritreje, Kosova, Malezije, Nigerije i Singapura.

Najbrojniju reprezentaciju u povijesti ZOI imat će Sjedinjene Američke Države, čiji će olimpijski odbor u predstavljati čak 242 sportaša.

Među prijavljenim sportašima postoji vrlo velik generacijski jaz od čak 36 godina.

Svoje će predstavnike imati generacija djece 21. stoljeća, a najmlađi su rođeni 2002. godine.

Srbija će na Igrama imati četiri predstavnika

Najstarija sportašica bit će kanadska reprezentativka u curlingu Cheryl Bernard, koja je rođena 1966. godine, a u svojoj kolekciji već ima srebrnu olimpijsku medalju s Igara 2010. godine u Vancouveru.

Marit Bjoergen, legendarna 37-godišnja norveška reprezentativka u skijaškom trčanju, u Pyeongchangu će po posljednji put sudjelovati na olimpijskim igrama i pokušati s njih otići kao apsolutna rekorderka po broju osvojenih odličja.

Za sada dijeli rekord s ruskom trkačicom Raisom Smetaninom i Talijankom Stefanijom Belmondo, koje su, baš kao i Norvežanka, osvojile 10 olimpijskih medalja.

Bjoergen ima više zlatnih odličja (šest), pa se već sada može smatrati najuspješnijom natjecateljicom na ZOI svih vremena.

Najviše kompleta odličja

Na ZOI 2018. godine bit će podijeljeno i najviše kompleta odličja,  a prvi put će ih biti više od 100, a točan broj je 102.

Prije četiri godine u Sočiju 2.858 sportaša borilo se za 98 kompleta, a u Vancouveru je u borbi za 86 kompleta bilo 2.633 natjecatelja.

Prema uloženom trudu i najavama organizatora, olimpijska borilišta trebala bi natjecateljima omogućiti najbolje uvjete u povijesti, a nijedno nije udaljeno više od 30 minuta vožnje od Olimpijskog trga u Pyeongchangu, na kojem će se održati svečano otvaranje i zatvaranje Igara.

Slovenija ima najbrojniju ekipu među državama bivše Jugoslavije

Hokejaši će po prvi put imati dvoranu koja će biti namijenjena samo njima, a u Gangneung hokejaškom centru izgrađena su dva igrališta dimenzija 60 pura 30 metara, od kojih će jedno služiti za odigravanje utakmica, a drugo za treninge.

Na istom mjestu izgrađena je Ledena arena, u kojoj će se održavati natjecanja u umjetničkom klizanju i brzom klizanju na kratkim stazama, dok se Gangneung Oval može pohvaliti s tri ovalne ledene staze za brzo klizanje – unutrašnjom širine četiri metra, staza za zagrijavanje širine pet metara te vanjska staza širine četiri metra.

U Alpensia skakačkom centru vjetar ne bi trebao ometati natjecanja u skijaškim skokovima, a za to će se pobrinuti mreža, na koja su razna testiranja u zračnim tunelima i na modelima pokazala smanjenje utjecaja vjetra za 70 posto.

Osim što će na taj način natjecatelji biti zaštićeniji, mreža će osigurati i ravnopravnije uvjete svima koji će se naći na zaletištu.

Umjetna inteligencija zastupljenija nego ikada

Primjena tehnologije uvelike je pomogla u oblikovanju olimpijskih borilišta, a ove će Igre postaviti neke tehnološke standarde za sva buduća natjecanja.

Po prvi puta će biti korišteni moderni, samovozeći autobusi za prometnu komunikaciju unutar olimpijskih borilišta.

Uporaba umjetne inteligencije bit će zastupljenija nego ikada.

Hrvatsku će predstavljati 20 sportista u četiri sporta

U pozivnom centru će na najjednostavnije upite o Igrama, transportu odgovarati strojevi koji će moći dati i osnovne turističke informacije.

Osim na korejskom, zahvaljujući aplikaciji “Genie Talk”, to će moći činiti na osam svjetskih jezika: engleskom, japanskom, kineskom, francuskom, španjolskom, njemačkom, ruskom i arapskom.

Među “zaposlenicima” u Pyeongchangu će se naći i 11 različitih vrsta robota.

Ukupno će ih biti 85, a najbrojniji će biti roboti vodiči (29), a još dva će biti specijalizirana samo za vodiče po zračnoj luci.

Druga najveća skupina, njih 20, su robotizirane akvarijske ribe koje mogu zaroniti do pet metara dubine i tu provesti po 30 sati u komadu.

Na popisu je i 12 robotskih lutaka za izloge.

Tu su i dva robota dobrodošlice, četiri robota bit će zadužena za posluživanje pića, dva za čišćenje, deset robota u ulozi ličioca i dva “party” robota.

Po jedan će robot sudjelovati u nošenju baklje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Volonteri iz 64 države

Nerebotorizorana populacija zaposlenih na Igrama još je uvijek mnogostruko zastupljenija.

Na Olimpijskim i Paraollimpijskim igrama radit će ukupno 21.000 volontera koji dolaze iz 64 različite zemlje.

Na punom radnom vremenu bit će 1.200 ljudi posebno zaposlenih za ova natjecanja.

Na Igrama će raditi 5.600 zaposlenika iz državnih vlasti, lokalnih vlasti i javnih institucija te 5.300 pripadnika vojske.

ZOI u Pyeongchangu označavaju početak četverogodišnjeg razdoblja u kojem će Daleki Istok biti prožet duhom olimpizma, jer će 2020. godine Tokio ugostiti Ljetne olimpijske igre, a Peking će 2022. godine biti domaćinom 24. Zimskih olimpijskih igara.

Izvor: Al Jazeera i agencije