Puzigaći 12 godina zatvora za ubistvo francuskog navijača

Taton je teško povrijeđen u tuči navijača Partizana i Toulosea iz Francuske na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine (EPA)

Viši sud u Beogradu osudio je danas na 12 godina zatvora Dejana Puzigaću, koji ima monaško ime Sava, jer je učestvovao u ubistvu francuskog navijača Bricea Tatona, koji je stradao u Beogradu 2009. godine.

Taton je teško povrijeđen u tuči navijača Partizana i Toulosea iz Francuske na Obilićevom vencu 17. septembra 2009. godine, a 11 dana kasnije je preminuo u bolnici.

Puzigaća je osuđen zbog krivičnog djela teško ubistvo u saizvršilaštvu, a sud mu je takođe produžio pritvor.

Puzigaća je 2011. godine u odsustvu bio osuđen pravosnažno na 14 godina zatvora, jer je šest godina bio u bijegu.

Današnjom prvostepenom presudom, sud je tu pravosnažnu presudu stavio van snage, a Puzigaća, kao i tužilaštvo, imaju pravo da i na novu prvostepenu presudu ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Njemu je ponavljanje suđenja odobreno nakon hapšenja u Atini i izručenja Beogradu, jer je bio osuđen u odsustvu.

Tokom skrivanja se zamonašio u ruskom manastiru na Tajlandu i uzeo monaško ime Sava, pa se na suđenjima pojavljivao u monaškoj mantiji.

Ranije presude

Na početku ponovljenog suđenja u aprilu 2017. godine, Puzigaća je negirao učešće u tuči, tvrdeći kako uopće nije bio na Obilićevom vencu u vrijeme nereda i tuče.

Optužen je kao jedan od organizatora navijačkih nereda.

U prvostepenom postupku Puzigaća je osuđen na 32 godine zatvora, ali mu je kazna odlukom Apelacionog suda 2012. godine smanjena na 14 godina zatvora.

Ðorđe Prelić, koji je također u odsustvu bio osuđen na 15 godina zatvora, nedavno je novom pravosnažnom presudom osuđen na 10 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Tatona.

Prelić je pet godina bio u bjekstvu do hapšenja u Španiji koja ga je izručila Srbiji 2014. godine.

Osim Puzigaće i Prelića, svi ostali optuženi za ubistvo Tatona su pušteni iz zatvora na uvjetni otpust ili su izdržali zatvorske kazne.

Izvor: Agencije