Putnički avioni nadzvučne brzine uskoro ponovo na nebu

Postojao je samo jedan uspješan supersonični putnički avion - britansko-francuski Concorde (EPA)

Putnički avioni nadzvučne brzine mogli bi uskoro ponovo biti na nebu jer se mlada privatna američka firma Boom Supersonic uortačila s projektanskom kompanijom starog francuskog aeronautičkog džina Dassault u poduhvatu da napravi novi avion koji će drastično skratiti putovanja, objavio je magazin Forbes, a prenijele agencije.

Postojao je samo jedan uspješan supersonični putnički avion – britansko-francuski Concorde. Letio je od 1976. do 2003. godine, uz takmaca Tupoljev Tu-144 koji je 1970-ih nekoliko godina prevozio poštu u Sovjetskom Savezu, a putnike manje od godinu dana 1978. prije no što je povučen iz saobraćaja.

Jula 2000. godine Concorde kompanije Air France srušio se tokom polijetanja iz Pariza, usmrtivši svih 109 ljudi u avionu i četvoro na zemlji. Uslijedili su napadi 11. septembra 2001. u SAD, rastući troškovi održavanja i pad prodaja karata, te je i Concorde penzionisan, oktobra 2003. godine. Od tada samo neki vojni avioni lete brže od zvuka.

Sve biznis klasa

Sada Boom Supersonic želi vratiti let brži od zvuka civilnom stanovništvu. Osnovana 2014. godine, ta kompanija je decembra prošle godine prikupila 100 miliona dolara, čime je njena ukupna finansijska aktiva dostigla 141 milion dolara.

Mogući mlaznjak koji bi Boom proizvodio, nazvan Overture, trebao bi već 2023. godine poletjeti brzinom od 2,2 Maha – 2,2 puta brže od zvuka. Imat će delta krilo poput Concordea, trup od ugljeničnih vlakana i turbomlazne motore s trostrukim turbinama. Projektiran je tako da prevaziđe probleme koje je imao Concorde.

„Overture će u prvoj verziji imati 55–75 sjedišta, sva u ‘biznis klasi’ i cijena će biti kao i ‘biznis klase’ ostalih kompanija, a ne znatno viša, kako je bilo s Concordeom koji je često letio uglavnom prazan“, rekao je softverski inženjer Joshua Krall, suosnivač i potpredsjednik Booma za tehnologiju.

Avion će imati i druge odlike privlačne putnicima. Na primjer, imat će samo po jedan red sjedišta sa svake strane trupa, bez središnjeg reda, te će svi biti blizu prozora što će dati konkurentsku prednost aviokompanijama koje ga budu koristile, rekao je Krall.

Baby Boom

Prije no što Boom bude sposoban izgraditi Overture u punoj veličini, mora prvo dokažati kvalitet njene osnove. Da bi to učinili, razvijaju mali prototip, XB-1 ili Baby Boom, avion-dvosjed za demonstraciju.

U toj fazi su se i udružili sa Dassault Systems, globalnim konsultantom specijaliziranim za 3D-dizajn, inženjering, 3-D CAD, modeliranje, simulaciju i upravljanje podacima i procesima.

Koriste novo rješenje Dassaulta nazvano „Reinvent the Sky“, lansirano prošle godine za podršku manjim inovatorima i start-upima u zraloplovstvu da postignu besprijekoran dizajn i inženjering, a samim tim efikasnost letjelice.

Boom vrijedno radi na prototipu i već decembra će XB-1 biti spreman, a prvi let je slijedeće godine, najavio je Krall.

Izvor: Agencije