Putinova poruka Zapadu: Ne želimo utrku u naoružanju

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je nakon svoje dosad najveće izborne pobjede ublažio ton prema Zapadu istaknuvši da ne želi utrku u naoružanju i da će učiniti sve što može da riješi sporove s drugim državama. 

U razdoblju loših odnosa Rusije i Zapada Putin je pobijedio na izborima i time svoju političku dominaciju produljio do 2024. godine, čime će postati čelnik s najduljim stažem na vlasti od sovjetskog vođe Josifa Staljina.

Nedjeljni susret u Kremlju s kandidatima koje je pobijedio Putin je iskoristio kako bi izrazio želju da se fokusira na unutarnja, a ne na međunarodna pitanja te da pokuša poboljšati standard svojih građana većim ulaganjima u obrazovanje, infrastrukturu i zdravstvo te manjim izdvajanjima za obranu. 

“Nitko ne planira ubrzati utrku u naoružanju”, naglasio je. 

Putin promijenio ton

“Učinit ćemo sve kako bismo riješili sve sporove s našim partnerima političkim i diplomatskim kanalima”, dodao je Putin, kako prenosi Hina.

Time je Putin promijenio ton nakon ratoborne predizborne kampanje, tijekom koje je predstavio novo nuklearno oružje, za koje je rekao da može pogoditi bilo koju točku na svijetu.

Rusija se sa Zapadom trenutačno spori o Siriji i Ukrajini.

Dalje, Zapad optužuje Rusiju za informatičke napade i miješanje u izbore drugih država, a trovanje bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri u Engleskoj dodatno je zaoštrilo odnose te su oni najgori između dviju strana od Hladnog rata. 

Nakon što je prebrojano gotovo 100 posto glasova, Središnji izborni odbor objavio je da je Putin, koji Rusiju vodi otkad je 1999. postao premijer, osvojio 76,69 posto glasova od sveukupno 56 milijuna glasača.

To je njegova dosad najveća pobjeda.

No, Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) tvrdi kako su ograničenja temeljnih sloboda i postupak registracije kandidata ograničile politički angažman i natjecanje. 

“Izbor bez pravog natjecanja, kao što smo vidjeli ondje, nije pravi izbor”, priopćio je OESS.

Ruski je Odbor ranije u ponedjeljak objavio kako nije dobio nikakve pritužbe ili dojave o nepravilnostima. 

Uvjerljiva pobjeda

Njegov najbliži suparnik, kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin, osvojio je 11,8 posto glasova, dok je nacionalist Vladimir Žirinovski dobio 5,6 posto.

Njegovom najžešćem kritičaru Alekseju Navaljnom bilo je zabranjeno sudjelovati. 

Navaljni je birače pozvao da bojkotiraju izbore, svojim pobornicima poručio da ne gube nadu i ustvrdio da je njegova kampanja uspjela smanjiti izlaznost, optuživši pritom vlasti da su lažirale podatke.

Službeni podaci govore da je izlaznost bila približno 67,7 posto, nešto manje od 70 posto, na koliko je Kremlj ciljao prije izbora. 

Glasnogovornik te institucije Dmitrij Peskov odbacio je tvrdnje da su napetosti sa Zapadom podigle izlaznost naglasivši da rezultat izbora pokazuje da su Rusi ujedinjeni iza Putinovih planova za razvoj države.

Izvor: Al Jazeera i agencije