Oglasi

Putin želi veći utjecaj u Africi, kritizira Zapad

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da, za razliku od Zapada, Africi može ponuditi pomoć bez političkih uvjeta.
Putin je upozorio da u svijetu jača takmičenje za AfrikuEPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak, uoči samita s afričkim čelnicima u Sočiju, da, za razliku od Zapada, Africi može ponuditi pomoć bez političkih uvjeta.

Kremlj je objavio da očekuje 47 afričkih čelnika na sastanku na vrhu u Sočiju 23. i 24. oktobra, prvom te vrste, organiziranom u cilju jačanja ruskog utjecaja i poslovnih veza u Africi, prenosi Hina.

Putin je upozorio da u svijetu jača takmičenje za Afriku, pa je optužio Zapad da zastrašuje afričke zemlje kako bi iskorištavao njihove resurse.

"Vidimo kako niz zapadnih zemalja vrši pritisak, zastrašuje i ucjenjuje suverene afričke vlade", rekao je u intervjuu za TASS.

Kolonijalni vladari

Nije imenovao zemlje o kojima je riječ, ali je rekao da misli na države koje su bile kolonijalni vladari u Africi.

"Oni se koriste takvim metodama kako bi pokušali povratiti izgubljeni utjecaj i dominaciju u bivšim kolonijama na drugi način, što brže izvukli maksimalni profit i iskoristili kontinent", rekao je.

Također je rekao da je Rusija, s druge strane, spremna ponuditi pomoć bez "političkih ili drugih uvjeta" i prihvatiti načelo afričkih rješenja za afričke probleme.

Dodao je da su odnosi Rusije s Afrikom u uzlaznoj putanji, naglasivši pritom sporazume o vojnoj saradnji koje je Rusija sklopila s više od 30 afričkih zemalja kojima prodaje oružje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.