Putin: Zatvaranje granice s Ukrajinom vodi do nove Srebrenice

Putin je govorio i o Kataloniji i Kosovu, rekavši da EU primjenjuje dvostruka mjerila (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi zatvaranje granica Rusije sa samoproglašenim republikama na istoku Ukrajine dovelo do situacije slične onoj u Srebrenici.

Prema njegovim riječima, “ako bi se donijela takva odluka, uslijedilo bi krvoproliće, što Rusija nikad ne bi dozvolila”, prenijele su ruske agencije.

“Dok god politička pitanja ostaju neriješena, ta područja ne uživaju poseban status i zakon o amnestiji ne postoji. Odluka da se zatvore granice između Rusije i nepriznatih republika mogla bi dovesti do situacije slične onoj koja je bila u Srebrenici. Došlo bi do krvoprolića. Ne možemo dozvoliti da se to dogodi”, rekao je Putin na forumu o međunarodnoj politici “Valdaj”, koji se održava u Sočiju.

‘Katalonija je unutrašnji problem Španije’

Govorio je i o referendumu o neovisnosti Katalonije, te je katalonsku krizu nazvao “unutarnjim problemom” Španjolske. Istodobno, osudio je politiku dvostrukih mjerila Europske unije prema težnjama naroda za neovisnošću.

“Sve što se događa unutarnji je problem Španjolske i mora biti riješeno u sklopu španjolskog zakona sukladno demokratskim tradicijama”, rekao je ruski predsjednik.

“Čini se da u očima nekih naših partnera [iz EU-a] postoje legitimni pobornici neovisnosti i slobode i postoje separatisti koji nemaju pravo braniti svoja prava, čak ni demokratskim mehanizmima. Ta vrsta dvostrukih mjerila puna je opasnosti za razvoj europskog kontinenta”, upozorio je Putin.

‘Zašto su podržali nezavisnost Kosova?’

U tom kontekstu komentirao je podršku Unije neovisnosti Kosova.

Odlučili su, rekao je misleći pritom na Europu, da je “u redu da Kosovo proglasi neovisnost od Srbije 2008. godine, ali da stanje u Kataloniji, Iračkom Kurdistanu i na Krimu treba tretirati na drugi način”.

“Zašto su morali bez razmišljanja i bezrezervno, uz želju da se svide velikom bratu u Washingtonu, dati potporu otcjepljenju Kosova, uzrokujući time slične procese u drugim regijama Europe i u svijetu?”, upitao je Putin.

“Kad je Krim proglasio svoju neovisnost, na temelju referenduma o pripojenju Rusiji, to vam se nije svidjelo iz nekog razloga”, izjavio je ruski predsjednik. 

Izvor: Agencije