Putin: Više oružja garantira nam miran život

Vladimir Putin: Nacionalne oružane snage značajno su se modernizirale novim oružjem i opremom (EPA)

Jačanje ruskog vojnog potencijala je garant za miran život i suvereni razvoj zemlje, izjavio je u četvrtak predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Jačanje vojske i odbrambenog potencijala nastavit će se na postepen i sistematski način. Svi veoma dobro razumijemo da je to važan faktor stabilnog i suverenog razvoja Rusije i osiguranje za miran život miliona naših građana”, prenijela je agencija Ria novosti, njegove riječi na ceremoniji promocije oficira u Kremlju.

Putin je ponovio da je Rusija uvijek bila i ostaje protiv miješanja u unutrašnje stvari suverenih država, prenela je Russia Today.

“Protivimo se miješanju u unutrašnje poslove suverenih država, izazivanja oružanih sukoba. Takva praksa u više zemalja Sjeverne Afrike i Bliskog istoka dovela je do bujanja terorizma i u blizini naših granica, to je iznjedrilo krvavu dramu u susjednoj Ukrajini”, kazao je ruski predsjednik, prenosi agencija Tass.

Pohvale FSB-u

Prema njegovim riječima, pripadnici Federalne službe sigurnosti su od početka godine spriječili nekoliko terorističkih akcija i uhapsili više od 120 članova kriminalnih grupa.

Putin je istakao da je FSB djelovao profesionalno i brzo.

“Nadam se da ćete nastaviti s uspješnim radom i u drugim sferama. Prije svega u kontraobavještajnim poslovima, u borbi protiv korupcije, pronevjere i zloupotrebe budžetskih sredstava”, dodao je.

Ruski predsjednik je najavio da će 9. maja, na vojnoj paradi povodom obilježavanja 70 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, biti preduzete stroge mjere sigurnosti.

Rusija će nastaviti “jačati svoju sigurnost” i saradnju s “državama koje žele mir, stabilnost i razvoj”.

Modernizirane vojsne snage

Putin je kazao da brojne zemlje “transformiraju svoju politiku ka agresivnim akcijama”.

“Kao rezultat toga pojavljuju se prijetnje, koje ne možemo ignorirati”, dodao je on.

Putin je rekao da su nacionalne oružane snage značajno modernizirale novim oružjem i opremom, prenosi agencija Tanjug.

“Posljednjih godina modernizirali smo oružane snage, načinivši ih modernim, mobilnim i sposobnim za najteže misije”, naveo je Putin.

Izvor: Agencije