Putin ukinuo niz ekonomskih sankcija Turskoj

Putinovom odlukom ukinuta je zabrana zapošljavanja turskih državljana (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je odluku kojom je ukinuo niz ekonomskih sankcija Turskoj i državljanima te zemlje.

Ured Kremlja za odnose s javnošću saopćio je da je Putinovom odlukom ukinuta zabrana zapošljavanja turskih državljana te uklonjena zabrana rada turskih kompanija u nekim sektorima u Rusiji, prenosi Fena.

Putin je današnjom odlukom naredio ruskom Ministarstvu vanjskih poslova da u saradnji s turskim resornim ministarstvom obnovi sporazum o slobodnom kretanju ljudi iz 2010. godine, prenosi TRT.

Turski državljani tako će moći putovati u Rusiju bez viza, a isto će moći i uposlenici turskih aviokompanija.

Niz bilateralnih sporazuma

Odnosi Turske i Rusije značajno su narušeni nakon što su turski borbeni avioni 24. novembra 2015. presreli, a potom i oborili ruski avion Su-22, koji je povrijedio turski zračni prostor u pograničnom području sa Sirijom.

Putin je potom naredio restriktivne mjere na prehrambene proizvode, kraj bezviznog režima i pozvao ruske turiste da ne ljetuju u Turskoj.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan tokom posjete Moskvi u martu, nakon što je potpisan niz bilateralnih sporazuma između Turske i Rusije, istakao je kako očekuje da Rusija u potpunosti ukloni ograničenja vezana za odnose s Turskom.

Izvor: Agencije