Putin u Ankari: Trump destabilizovao Bliski istok

Putin se susreo s predsjednikom Turske Erdoganom (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u Ankari da je odluka Sjedinjenih Američkih Država da prizna Jerusalem kao prijestonicu Izraela destabilizovala Bliski istok, dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao da su Ankara i Moskva “na istoj strani” što se tiče priznanja Jerusalema.

Erdogan je naglasio da će ostati u kontaktu s Putinom što se tiče pitanja Jerusalema.

Turski predsjednik izjavio je da Izrael posljednja dešavanja vidi kao priliku kako bi povećao pritisak i nasilje nad Palestincima.

“Nemoguće je da bilo ko ko ima savjest, moral, principe i vrijednosti ignoriše ova ubistva”, rekao je Erdogan, a javlja Anadolija.

Erdogan je kazao da je trgovinska razmjena Turske i Rusije u prvih deset mjeseci 2017. zabilježila rast za 30 posto, naglasivši da je saradnja između dvije zemlje “svakim danom sve snažnija”.

“I na političkom nivou imamo harmoničnu radnu atmosferu”, dodao je Erdogan.

Putin je rekao da se nada da će potpisati kreditne aranžmane za odbrambenu industriju sa Turskom, dok je Erdogan potvrdio da će se ruski i turski zvaničnici naći ove nedjelje, kako bi završili dogovor o kupovini odbrambenih raketnih sistema S-400.

Putin je u posjetu Ankari doputovao na Erdoganov poziv.

Posjeta Egiptu

Ruski predsjednik prije dolaska u Ankaru boravio je u Kairu, gdje je razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem, a dvojica čelnika dogovorila su se da će Moskva ponovno omogućiti civilne letove u tu arapsku državu nakon što je to zaustavila prije dvije godine kad je na Sinaju srušen ruski turistički avion.

Putinova posljednja posjeta Kairu dokaz je sve dubljih odnosa između Rusije i Egipta, drugog najvećeg primaoca američke vojne pomoći nakon Izraela i američkog partnera na Bliskom istoku zbog kontrole Sueskog kanala. 

Putin je prije Egipta nakratko stao u ruskoj bazi u Siriji, gdje je naredio ruskim snagama da se počnu povlačiti iz te države nakon dvogodišnje vojne kampanje. 

Egipatski i ruski ministri u Kairu su dogovorili 21 milijardu dolara vrijednu saradnju u izgradnji nuklearne elektrane Daba.

Pitanje Jerusalema

Sisi je rekao da je s Putinom razgovarao i o drugim industrijskim projektima i investicijama, uključujući trgovinsku zonu Sueskog kanala. 

Dvojica čelnika razgovarala su i o američkom priznanju Jerusalema kao izraelske prijestonice, što su i Egipat i Rusija odbili. 

Ova posjeta ruskog političkog vrha dolazi nakon što je američka vlada u augustu ukinula 95,7 miliona dolara finansijske pomoći Egiptu, te odgodila još 195 miliona zbog neuspjeha u postizanju napretka po pitanju ljudskih prava i demokratskih vrijednosti. 

Izvor: Agencije