Oglasi

Putin tvrdi da ne ohrabruje Assada

Ruski predsjednik pozvao na dijalog kako bi se izbjegao beskrajni građanski rat u Siriji i napomenuo da on ne vlada Rusijom autoritarno.
Vladimir Putin je istakao da Rusija želi izbjeći raspad SirijeReuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin demantirao je u četvrtak da želi održati "po svaku cijenu" režim sirijskog predsjednika Bashra al-Assada na vlasti i istakao da ohrabruje dijalog sukobljenih strana kako bi se izbjegao raspad te zemlje.

"Koji je naš stav? Nije da ostane Assadov režim na vlasti po svaku cijenu, već, prije svega, da se ostavi Sirijcima da se između sebe dogovore i odluče kako žele nastaviti živjeti", izjavio je on na svojoj prvoj velikoj konferenciji za novinare od kako se vratio u Kremlj.

Putin je pozvao na dijalog kako bi se izbjegao "beskrajni građanski rat" između sirijskih pobunjenika i Vladinih snaga.

Nepromijenjen stav Moskve

"Mi želimo izbjeći raspad Sirije", istako je ruski predsjednik.

Prošle sedmice je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova zadužen za sirijska pitanja Mihail Bogdanov ocijenio da sirijski režim gubi "sve više i više" kontrolu u zemlji i da ne treba isključiti pobjedu opozicije, prenose ruske agencije.

Radi se o tome da je po prvi put jedan visoki ruski zvaničnik izričito priznao moguću pobjedu opozicije nad Assadovim režimom, koji Rusija podržava.

Ministarstvo vanjskih poslova odmah se ogradilo od izjave Bogdanova i navelo da Moskva nije promijenila svoj stav o Siriji i da ga neće nikada promijeniti.

Putinova vizija demokratije

Na konferenciji u Kremlju, ruski predsjednik je opovrgao da vlada autoritarno, rekavši kako je puno puta tokom svog mandata mogao promijeniti Ustav, ali to ipak nije učinio.

"Ne mogu ovaj sistem nazvati autoritarnim, ne slažem se s time", rekao je Putin i istakao da mu "nije bio cilj vratiti se nakon četiri godine" jer "niko nije znao šta će se dogoditi kada je izbila (finansijska) kriza".

Ruski predsjednik je podijelio s javnošću svoju viziju demokratije.

"Mi u glavama imamo ideju da je demokratija trockizam, anarhija. No, to nije tačno. Demokratija je, prije svega, vladavina prava", smatra Putin.

Izvor: Agencije