Putin Trumpu: Hladni rat je odavno završio

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u Helsinkiju da su odnosi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država “u teškom stanju”, ali se nada da se dvije strane sada bolje razumiju, dok je američki predsjednik Donald Trump izjavio poslije razgovora sa Putinom u Helsinkiju da konstruktivan dijalog sa Rusijom otvara nov put ka miru.

Trump je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je današnji sastanak početak jednog dugog procesa, uz snažni dijalog sa Rusijom, prenosi Tanjug.

“Naš odnos nikad nije bio gori nego sada”, rekao je Trump, navodeći da se sada, posle četverosatnih razgovora u Helsinkiju, sve promijenilo.

Ocijenio je da je današnji dan bio veoma konstruktivan i da je sa Putinom dogovoreno da se razgovori nastave u budućnosti.

Dobar rival

“Putin je dobar rival i to je kompliment”, rekao je Trump, ističući da daje prednost diplomatiji i angažmanu, a ne konfliktu i neprijateljstvu.

On je kazao da se moraju pronaći načini za saradnju kako bi se dijelili zajednički problemi.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, rekao je da su se promijenili i da su za aktuelni status bilateralnih odnosa odgovorne obje zemlje.

Naveo je i da je sa Putinom razgovarao o navodnom miješanju u američke izbore.

Prema njegovim riječima, američka istraga o ruskom miješanju je “katastrofa” za SAD, prenosi Reuters.

“Lako sam pobijedio Hillary Clinton”, rekao je Trump i dodao da nije bilo dosluha.

Vjeruje i da su Putin i Rusija žele da okončaju problem koji se tiče zabrane nuklearnog oružja.

Putin je kazao da se on i Trump nisu složili u vezi svih stvari, a da su razgovarali i o Siriji, prenosi Tanjug.

“Zadovoljni smo razgovorima. Jasno, ostali su neki izazovi. Nadam se da sada bolje razumijemo jedni druge”, rekao je ruski predsednik.

Jedna od tema bilo je i miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine, kazao je Putin i ponovio da se Rusija nikada nije miješala i da se nikada neće ni miješati.

Novi problemi

Prema riječima ruskog predsjednika, novi problemi povezani su sa terorizmom i svjetskom finansijskom situacijom.

“Kao najveće nuklearne sile odgovorni smo za nuklearno naoružanje”, rekao je Putin, podsjećajući da je Hladni rat odavno završen.

Kako se navodi, osim Putina i Trampa na konferenciji su prisutni svi članovi delegacija dvije zemlje, kao i Trumpova supruga Melanija.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je opisao dugoočekivani sastanak s ruskim kolegom Vladimirom Putinom “kao dobar početak”.

Prije nego što se sastao sa s Putinom, lider Sjedinjenih Američkih Država je rekao da će rusko-američki odnosi se završiti “izvanrednim odnosima”, uprkos svim poteškoćama.

“Mislim da svijet želi da nas vidi zajedno”, dodao je Trump nakon sastanka, prenosi RT.

Sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina počeo je u ranim popodnevnim satima.

“Mislim da svijet želi vidjeti kako se slažemo,” kazao je Trump na početku susreta.

Dodao je kako dvije države “imaju odlične prilike, ali se nisu slagale u proteklih nekoliko godina”.

Najavio je da će s Putinom razgovarati o nizu važnih tema, uključujući trgovinu, obranu i Kinu, ali nije spominjao temu umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore.

“Razgovor će biti dobra, ne loša stvar. Najbitnije je da ima mnogo toga dobrog o čemu trebamo razgovarati”, izjavio je Trump.

Putin je ocijenio kako je došlo vrijeme da se razgovora o odnosima između Moskve i Washingtona, ali i o “bolnim” međunarodnim pitanjima.

“Održavamo redovite kontakte, razgovarali smo telefonom, imali smo nekoliko sastanka na marginama različitih foruma. Sada je krajnje vrijeme da detaljno razgovoramo o našim bilateralnim odnosima i različitim bolnim temama na globalnoj razini, a njih je jako puno”, rekao je Putin.

Putin opet zakasnio

Agencije prenose da je Putin zakasnio na dugoočekivani sastanak, navodeći kako je to “još jedan primjer čuvene netočnosti ruskog čelnika”.

Putinov avion sletio je u Helsinki 30 minuta kasnije od planiranog termina, pomjerajući početak njegovih razgovora licem u lice s Trumpom.

Putin je i ranije kasnio na sastanke s britanskom kraljicom Elizabetom II i papom Franjom, između mnogih drugih.

Kasnio je svojedobno i na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nakon što je raniji posjet Srbiji trajao dulje nego obično. 

Često smatrana trikom sa ciljem da izbaci iz ravnoteže sugovornike, izgleda da Putinova kašnjenja više liče na osobni nemar nego na dobro proračunatu strategiju, prenosi AP. 

Susret Pompea i Lavrova

Šefovi diplomacija dviju zemalja – Sergej Lavrov i Mike Pompeo – će također imati bilateralni susret.

Predviđeno je da, tokom popodneva, Trump i Putin održe zajedničku konferenciju za novinare.

Lideri dvije supersile imaju mnogo tema za razgovor – situacija na Bliskom istoku, prije svega Sirija, ali i uloga Irana, zatim Ukrajina, gdje istok zemlje kontroliraju proruske snage.

Tu su i zapadne sankcije Rusiji uvedene nakon aneksije Krima, navodno rusko miješanje u američke izbore, kao i stanje u kome se nalaze nukelarni sporazumi.

Sastanak u Helsinkiju bit će četvrti susret predsjednika Trumpa i Putina od Trumpove inauguracije početkom 2017.

Otkada su se prošli put sastali u Vijetnamu krajem prošle godine, Trump je poduzeo mjere odgovora na rusku agresiju, navodi Glas Amerike.

Na primjer, dozvolio je prodaju oružja Ukrajini, protjerao 60 ruskih diplomata iz SAD poslije napada nervnim agensom na ruskog špijuna u Britaniji i uveo dodatne sankcije ruskim dužnosnicima.

Izvor: Al Jazeera i agencije