Oglasi

Putin traži zaštitu informacija o novom ruskom oružju

Ruski predsjednik kaže da njegova zemlja mora osigurati razvoj pete generacije komunikacijskih tehnologija.
Putin je Federalnu službu sigurnosti pozvao da se bori protiv poticanja nasilja i nacionalizma i vjerske mržnjeEPA

Aktivnosti stranih obavještajnih službi u Rusiji nisu smanjene i Federalna služba sigurnosti mora zaštititi informacije o najnovijim sistemima oružja, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Vaša je misija da djelujete efikasno, pouzdano i obratite naročitu pažnju na zaštitu informacija o našim najnovijim oružanim sistemima, novim vojnim i industrijskim tehnologijama, kao i inovativnom naučnom istraživanju koje našoj naciji daju konkurentnu prednost", rekao je on na sastanku Federalne službe sigurnosti, prenio je Tanjug, pozivajući se na agenciju TASS.

Putin je kazao da se Rusija mora zaštititi od kibernetičkih prijetnji te omogućiti sigurnost razvoja pete generacije komunikacijskih tehnologija i satelitskih komunikacija.

Raste moć informatičkog oružja

Prema njegovim riječima, neke zemlje već su razvile specijalne centre za izvođenje kibernetičkih napada i razvijaju strategije preventivne upotrebe kibernetičkih sredstava.

"S obzirom na brz razvoj digitalne tehnologije, moć takvog informatičkog oružja samo će porasti. Treba ne samo uzeti to u obzir nego i obavljati svoje dužnosti da unaprijed zaštitimo interese Rusije", rekao je Putin.

Također je pozvao Federalnu službu sigurnosti da se bori protiv poticanja nasilja, nacionalizma i vjerske mržnje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.