Putin traži oštru akciju protiv ekstremizma na internetu

'Sigurnost ruskog interneta mora se pojačati', kaže Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da agencije za provođenje zakona moraju poduzeti oštru akciju protiv osoba i grupa koje koriste internet u ekstremističke ciljeve.

“Sigurnost ruskog interneta mora se pojačati, moramo se boriti protiv onih koji koriste informativni prostor za širenje ekstremističkih ideja”, izjavio je Putin na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti, prenosi Fena.

“Istovremeno, želio bih naglasiti da ne može biti govora o ograničavanju pristupa internetu građanima koji poštuju zakon, o bilo kakvim neopravdanim barijerama i filterima”, kazao je ruski čelnik, prenosi Reuters.

Zloupotreba interneta

Problem korištenja interneta u svrhe širenja propagande grupa poput Islamske države Iraka i Levanta sve je izraženiji širom svijeta.

Zemlje G7 i velike internetske kompanije složile su se prošle sedmice o planu kojim bi trebalo blokirati sadržaje terorističkog karaktera.

Predstavnici Googlea, Facebooka i Twittera te ministri unutrašnjih poslova zemalja G7 okupili su se na Ischiji, italijanskom otoku blizu Napulja, gdje je donesena odluka o zajedničkoj provedbi plana djelovanja u cilju blokade “sadržaja terorističkog karaktera”, kazao je novinarima italijanski ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti.

Grupu 7 (G7) čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Agencije