Putin: Svijet potcjenjuje opasnost nuklearnog rata

Trenutno svjedočimo kolapsu međunarodnog sistema kontrole naoružanja, rekao je Putin (EPA)

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je kako u svetu postoji sve snažnija tendencija potcenjivanja nuklearne pretnje.

Govoreći na svojoj godišnjoj konferenciji za medije, Putin je kazao kako je teško predvideti posledice američkog povlačenja iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), potpisanog 1987. godine, prenosi Reuters.

SAD je početkom meseca dao Rusiji 60 dana da prekine navodno kršenje tog dogovora ili će ga u protivnom napustiti. Washington zahteva uništenje ili izmenu dometa nuklearnog projektila 9M729.

Mogućnost da bi se sporazum mogao raspasti uzbunio je evropske saveznike Washingtona koji strahuju da bi njegova propast mogla izazvati novu američko-rusku trku u nuklearnom naoružanju, uz opasnost da sama Evropa postane nuklearno bojno polje.

“Trenutno svedočimo kolapsu međunarodnog sistema kontrole naoružanja”, smatra Putin.

Događa se tendencija potcenjivanja nuklearne opasnosti i ona je sve veća, rekao je ruski čelnik i upozorio da nuklearni rat “može dovesti do nestanka cele civilizacije, a možda čak i planete”.

Opasnost nuklearnog rata stavlja se u drugi plan, a on se čini “neverovatnim ili ne toliko važnim”, zaključio je Putin, piše dpa.

Optužbe na račun Ukrajine

Govoreći o 24 člana posade koje je Moskva pritvorila prošlog meseca kod Krima, Putin je naglasio kako će njihova sudbina biti odlučena nakon završetka suđenja. Moskva je u Kerčkom moreuzu zaplenila dve manje ukrajinske topovnjače te jedan remorker.

SAD i Evropska unija zatražili su puštanje mornara, a predsednik SAD-a Donald Trump je u znak protesta otkazao sastanak sa ruskim predsednikom Putinom.

“Provokacije su uvek loše. Cilj provokacije je eskalacija situacije. Zašto je to potrebno našim ukrajinskim partnerima? Oni trebaju eskalaciju situacije uoči izbora, kako bi poboljšali rejting jednog od kandidata. Je li provokacija uspela? Možda u podizanju rejtinga”, naglasio je Putin, verovatno se referirajući na ukrajinskog predsednika Petra Porošenka za kojeg izborne ankete pokazuju da bi mogao izgubiti nadolazeće izbore, prenosi Reuters.

“On je postigao svoje ciljeve, na štetu ukrajinskih interesa, a mislim da su to loše metode. Mornari su poslani i očekivalo se da će jedan od njih umreti. Činjenica da se to nije dogodilo loše je primljena u vladajućim ukrajinskim krugovima”, zaključio je ruski čelnik.

“Istraga je u toku. Nakon završetka procesa biće jasno šta će se desiti sa njima”.

Rusija kao predmet sankcija

“Rusija je kroz gotovo celu istoriju bila predmet neke vrste sankcija… To je zbog rasta njene moći i konkurentnosti”, naglasio je Putin.

Čelnici Evropske unije su prošle nedelje dogovorili ponovno produženje ekonomskih sankcija Rusiji zbog njene uloge na istoku Ukrajine i na Krimu.

Ruski čelnik smatra kako je cilj sankcija “sputavanje ruskog napretka”, te je istakao da se ruska ekonomija “prilagodila tim ograničenjima”.

“I gledajte, ima i prednosti oko tih sankcija… Naterale su nas da upalimo naše mozgove po mnogim pitanjima… Poljoprivreda je napravila najveći korak napred”.

“Postoje prednosti i nedostaci. Ali, u svakom slučaju, želimo da globalna ekonomija raste bez bilo kakvih šokova i nelegitimnog delovanja”, zaključio je Putin.

ISIL bi se mogao pregrupisati

Govoreći o američkoj najavi povlačenja iz Sirije, rekao je kako zasad ne vidi znakove povlačenja ali i da ne zna šta ono zapravo znači.

Dodao je da su Amerikanci već više puta rekli da će se povući iz Afganistana, a još uvek su tamo.

Uglavnom se slaže s Trumpom da je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) poražena, ali je izrazio strah da bi se mogla pregrupisati.

Donald Trump je u sredu objavio da je ISIL u Siriji poražen i da će se američki vojnici povući.

Izvor: Agencije