Putin: Sukob SAD-a i Irana imao bi katastrofalne posljedice

'Američke vojne akcije izazvale bi eskalaciju neprijateljstava s nepredvidljivim ishodima', kaže Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Sjedinjene Američke Države da bi upotreba sile protiv Irana imala katastrofalne posljedice.

Odgovarajući na pitanja u emisiji uživo na ruskoj televiziji, Putin je rekao da će američke vojne akcije protiv Irana biti “katastrofa za regiju”, prenosi Beta.

Dodao je da bi to izazvalo eskalaciju neprijateljstava s nepredvidljivim ishodima.

Tenzije između Washingtona i Teherana porasle su zbog prošlosedmičnih napada na dva tankera u blizini Hormuskog moreuza, za koje je Washington okrivio Iran, koji je negirao optužbe.

Vlasti Ruske Federacije osudile su u četvrtak odluku Sjedinjenih Američkih Država o slanju dodatnih odbrambenih sistema Patriot i bespilotnih letjelica na Bliski istok.

Tenzije u regiji

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je u Sočiju da se tim potezom izazivaju tenzije u toj regiji, prenosi agencija Anadolija.

“To je pokazatelj da je riječ o svjesnom izazivanju tenzija. Političko i vojno rukovodstvo SAD-a ne odustaju ni od čega kako bi maksimalno komplicirali situaciju i, najvažnije, povećali pritisak na Iran. U to nema sumnje”, rekao je on.

Rjabkov je pozvao sve strane da preduzmu sve potrebne sigurnosne mjere u Zaljevu.

Upozorio je da bi izbijanje novih konflikata u toj regiji bilo neprihvatljivo i imalo dalekosežne posljedice.

“Zainteresirani smo za nedavni poziv šefa iranske diplomatije Mohammada Javada Zarifa za uspostavu dogovora o nenapadanju između zaljevskih država. To je produktivna ideja”, istakao je zamjenik šefa ruske diplomatije.

Izvor: Agencije