Putin stigao u Kinu na forum ‘Jedan pojas jedan put’

Putin je u Peking doputovao iz Vladivostoka, gdje je razgovarao sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Kinu, gdje će 26 i 27. aprila učestvovati na drugom međunarodnom forumu “Jedan pojas jedan put”.

Kako navodi TAS S, Putinov radni program počet će sutra, a tokom posjete, napominje ruska agencija, on će imati niz sastanka, uključujući sa predsjednikom Srbije, kao i sa liderima Azerbejdžana, Egipta, Kipra i ministrom vanjskih poslova Mijanmara. 

Putin je u Peking doputovao iz Vladivostoka, gdje je razgovarao sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

Ruski predsjednik će se, zajedno sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, obratiti na ceremoniji otvaranja foruma u Nacionalnom kongresnom centru.

Putin će imati i bilateralne razgovore sa kineskim kolegom. Ruska agencija navodi da će tri radne sesije tokom foruma biti održane 27. aprila, a da Putin planira da se obrati na jednoj od njih. 

Saradnja Kine i Rusije 

Ranije je Putin rekao da je saradnja Rusije i Kine postala važan faktor stabilizacije u vrijeme kada Zapad pokušava postati jedini i neosporan svjetski lider na međunarodnoj sceni.

“Rusko-kineska saradnja u vanjskoj politici je važan faktor u stabilizaciji globalnih poslova, naročito zato što se stavovi naših zemalja preklapaju ili su bliski kada je riječ o ključnim aktualnim pitanjima”, rekao je on u intervjuu za kineski list Renmin Ribao, a prenijela agencija Tass.

Nažalost, dodao je ruski predsjednik, pojedine zapadne zemlje pretendiraju biti jedini svjetski lider.

“Oni gaze norme i principe međunarodnog prava, pribjegavajući ucjenama, sankcijama i pristiscima, pokušavajući prinuditi zemlje i narode da prihvate njihove vrijednosti i upitne ideale. Apsolutno nismo suglasni s takvim pristupima”, poručio je Putin.

Izvor: Agencije