Putin spreman u Bjelorusiju poslati policijske snage

Bivša sovjetska republika utonula je u haos nakon izbora održanih 9. augusta (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže kako je osnovao rezervne policijske snage koje bi mogle priteći u pomoć bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli.

Rekao je da Rusija za sada ne vidi potrebu da pošalje svoje snage u Bjelorusiju, zbog političke krize koja je nastala nakon predsjedničkih izbora 9. augusta, prenosi Interfax.

Moskva smatra da se situacija vraća u normalu, prenosi agencija RIA.

Bivša sovjetska republika utonula je u haos nakon predsjedničkih izbora, za koje opozicija tvrdi da su namješteni, kako bi Lukašenko i dalje ostao na vlasti, nakon 26 godina, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Obaveze Rusije prema Bjelorusiji

Snage sigurnosti pretukle su demonstrante na ulici i pritvorile ih na hiljade ne bi li ugušile masovne proteste i štrajkove.

Lukašenko negira da je namjestio izbore.

“Naravno da imamo neke obaveze prema Bjelorusiji i Lukašenko je postavio pitanje hoćemo li pružiti potrebnu pomoć”, kazao je Putin.

“Rekao sam mu da će Rusija ispuniti sve svoje obaveze. Aleksandar Grigorivič [Lukašenko] zatražio je da osnujem rezervne policijske snage, i to sam učinio. Ali, dogovorili smo se da će ih se koristiti samo ako situacija izmakne kontroli”, zaključio je Putin.

Izvor: Agencije