Putin spreman na saradnju s pobjednikom izbora u SAD-u

Vladimir Putin je odbio detaljnije govoriti o američkim izborima (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je njegova zemlja spremna raditi s bilo kojim američkim predsjednikom, bez obzira na to ko pobijedi na izborima sljedeće sedmice.

“Analiziramo sva dešavanja [oko predstojećih američkih predsjedničkih izbora 3. novembra]. Prihvatit ćemo svaku odluku američkog naroda i sarađivat ćemo s bilo kojom administracijom. Nadam se da će odluka biti dobro izvagana”, rekao je on na plenarnom zasjedanju VTB foruma kapitala “Rusija poziva”.

Ruski predsjednik odbio je detaljnije govoriti o američkim izborima, navodeći da bi svaka izjava iz Rusije mogla biti protumačena kao miješanje u izborni proces u SAD-u, prenosi Beta.

‘Miješanje u izbore 2016. godine’

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Moskva miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine, s ciljem da pomogne Donaldu Trumpu, uključujući i hakiranje kampanje njegove suparnice Hillary Clinton.

Moskva je odbacila te optužbe.

U septembru su se pojavila nova upozorenja zbog ruskih hakera usmjerenih na izbore 2020. godine, uključujući optužnicu protiv Rusa koji je krao identitete Amerikanaca kao dio miješanja u izbore i izricanje sankcija ruskom političaru zbog širenja dezinformacija.

Rusija je ponovo negirala da se pokušava miješati u sadašnju kampanju.

Izvor: Agencije