Putin smijenio predsjednika Dagestana

Smjena predsjednika provincije Dagestan Magomedsalama Magomedova pokazujuće zabrinutost oko političkih sukoba na Kavkazu.

Dagestan, smjena, Vladimir Putin, Rusija, Kavkaz
Rusija se već godinama bori s pobunama u pokrajinama na sjevernoj strani Kavkaza [Reuters]

Predsjednik Rusije Vladimir Putin smijenio je predsjednika južne ruske provincije Dagestan Magomedsalama Magomedova, saopćeno je u ponedjeljak iz Kremlja.

U saopćenju se navodi da će vršilac dužnosti predsjednika Dagestana biti 67-godišnji Ramzan Abdulatipov iz vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, dok će Magomedov raditi u predsjedničkoj administraciji.

Analitičari smatraju da je ova smjena uslijedila zbog korupcije i nasilja u ovom najsiromašnijem i najnestabilnijem regionu u Rusiji.

Magomedov je 2010. godine imenovan za predsjednika Dagestana.

U posljednjih 12 godina, koliko je prošlo od kada je Putin došao na vlast i "ugušio" separatističku pobunu u Čečeniji, Rusija pokušava "ugušiti" tinjajuću pobunu u planinskim provincijama širom pretežno muslimanskog Kavkaza.

Dagestan je trenutno epicentar nasilja u regionu, gdje su skoro svakodnevni bombaški i snajperski napadi na zvaničnike i pucnjave na kontrolnim punktovima, postavljenim na putevima.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.