Putin: Smanjiti utjecaj države na medije i internet

Rusija provodi strogu kontrolu korištenja interneta (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da utjecaj države na internet i na medije treba “smanjiti, pa i otkloniti” dok su medijski prostor i internet u Rusiji izloženi pritisku vlasti.

“Ako samo društvo uvodi sistem moralnih i etičkih filtera, bilo bi dobro smanjiti, pa i otkloniti – a bolje bi bilo ovo potonje – utjecaj države u tom procesu”, rekao je Putin.

“Ono što zakon zabranjuje treba biti zabranjeno svugdje, na internetu, na televiziji i u drugim glasilima”, ipak je dodao Putin rekavši kako je “u kontaktu, iako ne stalnom, s direktorima naših glavnih televizijskih mreža”.

Stroži nadzor

Ove izjave dolaze u vrijeme strožeg nadzora koji zadnjih godina provode ruske internetske vlasti, a ta tendencija jača u prilikama borbe protiv terorizma.

Ruske i strane kompanije koje imaju internetske stranice dostupne u Rusiji od 1. januara moraju prikupljati podatke o svojim korisnicima i dostaviti ih ruskim vlastima ako to od njih zatraže.

Ruski parlament je u julu donio zakon kojim u zemlji zabranjuje korištenje internetskih usluga koje omogućuju anoniman pristup mrežnim stranicama koje su blokirane u zemlji.

Izvor: Agencije