Putin se zahvalio FBI-u na informaciji o planiranju napada u Rusiji

Vladimir Putin nazvao je Donalda Trumpa kako bi mu se zahvalio na dojavi (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je pohvalio američki Federalni istražni biro (FBI) što je podijelio informaciju koja je pomogla u osujećivanju napada sljedbenika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Sankt Petersburgu tokom novogodišnjih praznika.

Govoreći na sastanku s visokim zvaničnicima Federalne službe sigurnosti (FSB), Putin je izjavio da “smo zahvalni našim partnerima na njihovoj podršci i profesionalnoj solidarnosti u suprotstavljanju zajedničkoj prijetnji”, prenosi AP.

“Mi ćemo, prirodno, odgovoriti na isti način”, dodao je ruski čelnik.

FSB je u decembru prošle godine objavio hapšenje dvojice Rusa koji su priznali da su planirali terorističke napade u Sankt Petersburgu.

Kontrateroristička saradnja

Putin je potom nazvao američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi mu se zahvalio na dojavi.

U decembru 2017. godine Putin se, također, zahvalio američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) zbog informacije koja je pomogla u osujećivanju bombaških napada u Sankt Petersburgu.

Kremlj je tada saopćio da je dojava CIA-e dovela do FSB-vog hapšenja grupe osumnjičenih koji su planirali napad na katedralu Kazan i na ostala mjesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi u Sankt Petersburgu.

Rusko-američki odnosi pali su na najniže nivoe od Hladnog rata nakon ruske aneksije Krima u 2014. godine, ali su Moskva i Washington obećali da će nastaviti kontraterorističku saradnju.

Izvor: Agencije