Putin se u Sočiju sreo sa sirijskim predsjednikom Assadom

Dvojica čelnika su naglasili važnost stvaranja uvjeta za političko rješenje sukoba u Siriji (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u Sočiju, saopćio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Assad je boravio u radnoj posjeti Sočiju, prenio je Sputnik.

Putin je sirijskom predsjedniku čestitao na značajnim uspjesima u borbi protiv terorizma, rekao je Peskov, prenosi Tanjug.

“Stabilnost u Siriji se popravlja i otvara vrata za politički proces koji smo ranije počeli”, rekao je Assad Putinu, prenio je Peskov.

Peskov je reporterima kazao da je Assad obavijestio ruskog predsjednika o odluci da u Ujedinjene narode pošalje delegaciju kako bi se razgovaralo o reformi sirijskog ustava u okviru mirovnog procesa pod pokroviteljstvom UN-a.

Političko rješenje

Dvojica čelnika su naglasili važnost stvaranja uvjeta za političko rješenje sukoba u Siriji, dodao je on.

Putin i Assad su zadnji put sastali u decembru u ruskoj vojnoj zračnoj bazi u sirijskoj pokrajini Latakiji.

Moskva je Assadovoj vladi pružila ključnu podršku tokom sedmogodišnjeg građanskog rata u kojem su ubijene stotine hiljada ljudi, što je omogućilo Damasku da proteklih mjeseci osvoji velike dijelove teritorije koje su kontrolirali pobunjenici.

Ali pobunjeničke frakcije i dalje kontroliraju velike dijelove sjeverozapadne i jugozapadne Sirije, dok koalicija predvođena Kurdima, koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, kontroliraju većinu sjeveroistoka zemlje.

Izvor: Agencije