Oglasi

Putin: Saradnja Kine i Rusije važna kada Zapad želi biti jedini lider

Ruski predsjednik kaže da neke zapadne zemlje gaze principe međunarodnog prava pribjegavajući ucjenama, sankcijama i pritiscima.
Vladimir Putin, Xi JinpingRuski predsjednik kaže da su stavovi Kine i Rusije preklapaju ili su bliski u ključnim aktuelnim pitanjimaEPA - Arhiva

Saradnja Rusije i Kine postala je važan faktor stabilizacije u vrijeme kada Zapad pokušava postati jedini i neosporan svjetski lider na međunarodnoj sceni, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin uoči posjete Kini.

"Rusko-kineska saradnja u vanjskoj politici je važan faktor u stabilizaciji globalnih poslova, naročito zato što se stavovi naših zemalja preklapaju ili su bliski kada je riječ o ključnim aktualnim pitanjima", rekao je on u intervjuu za kineski list Renmin Ribao, a prenijela agencija Tass.

Prisiljavanje na upitne vrijednosti i ideale

Nažalost, dodao je ruski predsjednik, pojedine zapadne zemlje pretendiraju biti jedini svjetski lider.

"Oni gaze norme i principe međunarodnog prava, pribjegavajući ucjenama, sankcijama i pristiscima, pokušavajući prinuditi zemlje i narode da prihvate njihove vrijednosti i upitne ideale. Apsolutno nismo suglasni s takvim pristupima", poručio je Putin.

Ruski predsjednik će prisustvovati Forumu "Pojas i put" u Kini 26. i 27. aprila, kako je najavljeno ranije iz Moskve.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.