Putin: Sankcije koštale EU 240 milijardi dolara

'Rusija je uspjela izvući korist iz ekonomskog pritiska Zapada', kaže Putin (EPA)

Zapadna ekonomska ograničenja koštala su rusku ekonomiju 50 milijardi dolara, ali je Evropska unija bila teže pogođena, izgubivši 240 milijardi dolara od 2014, kaže ruski predsjednik Vladimir Putin.

Druge zemlje također su osjetile posljedice antiruskih sankcija, rekao je Putin u odgovoru na pitanja građana tokom specijalnog godišnjeg programa “Na direktnoj liniji s Vladimirom Putinom”.

Sjedinjene Američke Države, koje nemaju najveću trgovinsku razmjenu s Rusijom, izgubile su 17 milijardi dolara zbog sankcija, dok je Japan izgubio 27 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

“To utječe na radna mjesta u tim zemljama, uključujući i Evropsku uniju. Oni gube naše tržište”, rekao je ruski predsjednik.

Jačanje ekonomije

Kaže da je malo vjerovatno da će Zapad uskoro značajnije promijeniti svoj odnos prema Moskvi, tako da Rusija mora ojačati vlastitu ekonomiju kako bi osigurala svoje “mjesto pod suncem”.

Rusija je uspjela izvući korist iz ekonomskog pritiska Zapada jer je počela “gasiti” uvoz i zamjenjivati ga domaćim proizvodima, čak i u sektorima u kojima nije imala iskustva, dodao je ruski predsjednik.

Kao primjer, Putin je naveo da prije sankcija Rusija nikad nije proizvodila brodske motore nego ih je morala razvijati iz nužde, a neki su čak i nadmašili identične strane motore. Isto važi i za inženjerstvo u transportu i energetici, rekao je on.

Izjava predsjednika Putina uslijedila je u trenutku kad se očekuje da će Evropska unija produžiti ekonomske sankcije protiv Rusije za još šest mjeseci.

Izvor: Agencije