Putin: Ruska vojska mora biti najbolja ako želi pobjeđivati

Rusija treba biti spremna za brzo organiziranje masovne proizvodnje novog oružja, kaže Vladimir Putin (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da ruska vojska i mornarica moraju biti opremljene najmodernijim oružjem, koje uzima u obzir moguće promjene u strategiji i taktikama ratovanja u budućnosti.

“Ako želimo biti na čelu, ako želimo pobjeđivati, moramo biti najbolji”, istaknuo je Putin, a prenijele ruske agencije.

Prema njegovim riječima, ključne odredbe novog programa imaju za cilj da osiguraju zajamčeno strateško odvraćanje, a u slučaju vanjske prijetnje – njenu efikasnu neutralizaciju.

Putin je, otvarajući desetu rundu sastanaka s glavnim predstavnicima ruske obrambene industrije i najvišim vojnim dužnosnicima, rekao da se privodi kraju izrada nacrta novog državnog programa nabavke oružja.

Razvijati napredne tehnologije

“Borbene sposobnosti vojske ovisit će od primjene tog programa u idućem desetljeću i u dugoročnoj perspektivi, te je nužno temeljno analizirati sve naše planove”, ukazao je Putin, govoreći o novom ruskom programu naoružanja.

Ukazao je i kako će primjena tog programa ovisiti o sposobnosti kompanija u sektoru obrane i istraživačkih centara.

“Ključno je ne samo razviti napredne tehnologije i model oružja koji zadovoljavaju relevantne zahtjeve Ministarstva obrane, već i biti spreman za brzo organiziranje njihove masovne proizvodnje”, rekao je Putin.

Pozvao je i da se posebna pažnja u novom programu posveti koordiniranju nabavke oružja s izgradnjom vojne infrastrukture.

Izvor: Agencije