Putin: Rusiji trebaju borbeni roboti, dronovi i laseri

Trebali bi proširiti arsenal bespilotnih izviđačkih i napadačkih letjelica, laserskih i nadzvučnih sistema, istakao je Putin (EPA)

Ruska vojska, kao prioritet u razvoju u idućem desetljeću, treba borbene robote, dronove i lasere, kazao je predsjednik Vladimir Putin u petak, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

“Trebali bi proširiti arsenal bespilotnih izviđačkih i napadačkih letjelica, laserskih i nadzvučnih sistema, kao i robotskih sistema koji mogu izvršavati različite zadatke na bojnom polju”, rekao je čelnik Rusije.

U idućih nekoliko godina 70 posto ruskog naoružanja trebalo bi biti moderno, kazao je Putin na sastanku ruskog nacionalnog Vijeća sigurnosti, prenosi Kremlj. 

Eksplozija unikatnog oružja

Putin je dan ranije rekao kako nuklearna nesreća prije tri mjeseca u sjeverozapadnoj Rusiji uključivala unikatno oružje u razvoju, javio je Interfax.

Nekoliko je ljudi poginulo u onome što je Vlada opisala eksplozijom eksperimentalne mašine na vojnom poligonu u Severodvinsku.

Finska granica nalazi se nekoliko stotina kilometara od toga mjesta.

Ruska Vlada je prvo negirala da je bilo pojačane radijacije na toj lokaciji, ali je kasnije nadležna državna uprava izvijestila kako je gama radijacija bila 16 puta viša od redovne.

Izvor: Agencije