Putin: Rusija protiv militarizacije svemira

Svemir, Satelit
'Relativno malu raketu nazvanu Spectrum bilo bi moguće prevesti na stražnjem dijelu kamiona', rekao je premijer Bavarske (EPA)

Rusija se uporno protivi ideji militarizacije svemira, ali su akcije SAD-a i njegovih saveznica prisilile Moskvu da stvori protutežu toj rastućoj prijetnji, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Rusija se uvijek protivila i nastavit će se protiviti militarizaciji svemira”, poručio je on na sastanku Vlade posvećenom vojnoj politici, prenijela je Fena.

Putin je izrazio zabrinutost rastućom sposobnošću svjetskih sila da jačaju kapacitete svojih svemirskih sistema koji imaju aplikacije i za vojnu za i dvojnu upotrebu.

“Američko političko i vojno čelništvo otvoreno smatra svemir ratnom arenom. Takav razvoj situacije zahtijeva naše pojačane napore na snaženju naše orbitalne grupe, kao i naše raketne i svemirske industrije”, kazao je ruski čelnik.

Više od 150 ruskih satelita

Rusku takozvanu orbitalnu grupu čini više od 150 satelita, od kojih dvije trećine imaju vojnu namjenu.

Većina su ih djelovi vojnih satelitskih telekomunikacijskih sistema, ali Rusija, također, posjeduje satelite koji nadziru lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila, kao i kratkometnih taktičkih projektila.

Taj sistem upozoravanja značajno je ojačan u posljednjim godinama i uspješno je testiran tokom velikih vojnih vježbi u oktobru, navodi ruski predsjednik, prenosi RT.

Izvor: Agencije