Putin: Rusija ne odstupa od osnovnih interesa zbog sankcija

Evropska unija uvela je Moskvi sankcije nakon ruske aneksije Krima 2014. (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da Moskva neće praviti kompromise u svojim osnovnim interesima kako bi isposlovala ublažavanje zapadnih sankcija.

Priznao je da su američke i sankcije Evropske unije koštale Rusiju 50 milijardi dolara od 2014, ali je rekao da su članice EU-a pretrpjele veću štetu zbog uvođenja restrikcija Moskvi.

Govoreći tokom telekonferencije u kojoj je odgovarao na pitanja građana, ruski čelnik izjavio je da su sankcije ohrabrile Moskvu da pokreće vlastitu proizvodnju brodskih motora i ostalih ključnih industrijskih proizvoda te unapređuje vlastiti poljoprivredni sektor, prenosi Associated Press.

Evropska unija uvela je Moskvi sankcije nakon ruske aneksije Krima 2014. i optužbi EU-a i zapadnih zemalja da je Moskva podržala proruske pobunjenike na istoku Ukrajine.

Osuda pripajanja Krima

Evropski blok stalno obnavlja sankcije Rusiji, ali dvije među članicama, Austrija i Italija, nisu sklone novim mjerama nego žele bolje poslovne veze s Moskvom, prenijele su ranije svjetske agencije.

Pripajanje Krima Rusiji izazvalo je velike kontroverze te su ga osudili brojni svjetski čelnici, kao i NATO.

Potez je opisan kao nezakonita ruska aneksija ukrajinske teritorije, kojom je prekršen Budimpeštanski memorandum iz 1994. o suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Članice G8 tada su Rusiju izbacile iz grupe, a 2014. protiv Rusije su uvedene međunarodne sankcije.

Izvor: Agencije