Putin: Rusija će ukinuti sankcije Evropskoj uniji ako ona učini isto

Ukrajina, Brodovi
Rusija je mornare optužila da su ilegalno ušli u ruske teritorijalne vode (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak kako će Rusija ukinuti recipročne sankcije koje je uvela zemljama Europske unije čim EU ukine sankcije Rusiji.

“Ta mjera neće oduševiti naše poduzetnike iz područja poljoprivrede. Moram reći da ukoliko EU ukine antiruske sankcije, Moskva će morati ukinuti recipročne mjere”, naveo je Putin, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Prethodno je ruski predsjednik tijekom razgovora s izaslanstvom francuskih političara u sklopu Rusko-francuskog dijaloga, rekao da će Rusija učiniti sve što je moguće kako bi popravila odnose s Francuskom, kao i s drugim zemljama Europske unije.

Rusija je ranije najavila da će odgovoriti na nove sankcije Europske unije uperene protiv ruskih građana u vezi s incidentom u Kerčkom moreuzu, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u priopćenju za javnost.

Nove sankcije EU-a

Europska unija je u petak stavila osam ruskih vojnika i članove FSB-a na crnu listu zbog incidenta u Kerčkom moreuzu.

“Izgovor za unos imena naših sunarodnjaka na nelegitimnu listu sankcija EU-a zapanjujuće je licemjeran i ciničan. Ova odluka se uglavnom odnosi na zaposlene u graničnoj službi Federalne službe sigurnosti – FSB Ruske Federacije, koji hrabro obavljaju svoju dužnost zaštite državne granice naše zemlje. Njihova jedina krivnja je ta što su odlučnim postupcima odgovorili na grubu provokaciju koju su na području Kerčkog moreuza organizirale kijevske vlasti 25. studenog 2018. godine”, piše u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova te se ističe da “ruska strana neće ostati bez odgovora na neprijateljske akcije EU-a”.

Ministarstvo je istaknulo da su brodovi Ukrajinske mornarice prešli morske granice Ruske Federacije na mjestu koje je bilo ruski teritorij čak i prije pripojenja Krima u ožujku 2014. godine. 

Moskva je izrazila žaljenje toga što se uvođenjem sankcija, kako je rečeno, EU stavila na stranu kijevskih vlasti koje su okrenule događaje u Kerčkom moreuzu u studenome “naopako”.

Radi se o događajima iz 25. novembra prošle godine, kada su tri ukrajinska mornarička broda prešla državnu granicu u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinski brodovi nisu reagirali na zahtjeve koji su došli s brodova granične službe FSB-a i Crnomorske flote, koja ih je slijedila kako bi ih zaustavila odmah i onemogućila njihove manevre.

Zbog njihovog odbijanja da poslušaju naređenje, ruske snage su otvorile paljubu kako bi zaustavili prodor ukrajinskih brodova.

Conte: Italija radi na ukidanju sankcija

Brodovi su zaplijenjeni i odvedeni u Kerč.

Kazneni postupak je pokrenut zbog “kršenja ruske državne granice, a posade su uhićene”.

Talijanski premijer Giuseppe Conte izjavio je nedavno kako se radi na ukidanju međunarodnih sankcija Rusiji, koje vladajuće stranke u Rimu kritiziraju kao neučinkovite i štetne po talijansku ekonomiju.

On je upozorio tada da sankcije nikada ne smiju postati svrha same sebi, kako su prenijele agencije.

Europska unija je Moskvi uvela sankcije nakon ruske aneksije Krima 2014. godine i nakon optužbi EU-a i zapadnih zemalja da je Moskva podržala proruske pobunjenike na istoku Ukrajine.

Europski blok stalno obnavlja sankcije Rusiji, no dvije među članicama, Austrija i Italija, nisu sklone novim mjerama, već žele bolje poslovne veze s Moskvom, prenijele su ranije svjetske agencije.

Izvor: Agencije