Putin: Rusija će odgovoriti na agresivnost NATO-a

Vladimir Putin se založio za jačanje borbene spremnosti ruskih vojnih snaga (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da “NATO pojačava svoju agresivnu retoriku”, pa je “Rusija prinuđena poduzeti recipročne mjere”.

“Ponovno, kao što je bilo i uoči Drugog svjetskog rata, ne vidimo pozitivnu recipročnu retoriku. Naprotiv, NATO jača svoju agresivnu retoriku i jača svoje agresivne akcije u blizini naših granica”, istaknuo je Putin u obraćanju Dumi.

Ruski predsjednik je naglasio da je Rusija, u tim uvjetima, u obvezi posvetiti posebnu pažnju rješavanju zadataka u vezi s povećanjem obrambenih mogućnosti zemlje, prenose ruski mediji.

Nema sastanka Vijeća NATO – Rusija

U tom smislu, Putin se založio i za jačanje borbene spremnosti ruskih vojnih snaga.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u međuvremeno je potvrdilo kako se Vijeće NATO – Rusija neće sastati prije summita NATO-a, koji se u srpnju održava u Varšavi.

Summit je prigoda da čelnici Saveza odluče o razmještanju postrojbi u Poljskoj i u baltičkim zemljama, što bi moglo dodatno zategnuti odnose s Rusijom.

Vijeće NATO-Rusija sastalo se u travnju nakon dvogodišnje stanke, ali bez rezultata.

Alijansa povećava budžet

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je pozvao saveznike na poštivanje obveza te povećanje izdvajanja za obranu, jer se Savez, kako je rekao, “teškoj sigurnosnoj situaciji”.

Zemlje NATO-a su se 2014. godine, na summitu u Walesu, obvezale da će zaustaviti stalni pad svojih vojnih rashoda i u idućih 10 godina vratiti se na razinu od dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Stoltenberg je mišljenja da NATO-saveznici prvo moraju zaustaviti rezanje proračuna za oružane snage, a onda postupno povećavati izdvajanja.

Odnosi Moskve i NATO-a ponovno su zategnuli zbog američkog proturaketnog štita koji se postavlja u Rumunjskoj i Poljskoj, a kojim će zapovijedati NATO.

Izvor: Agencije