Putin rekao Erdoganu da mu može prodati avion Su-57

Recep Tayyip Erdogan je zavirio u unutrašnjost ruskog borbenog aviona Su-57 pete generacije (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je u utorak kod Moskve otvaranju godišnjeg Međunarodnog avijacijsko-svemirskog salona – MAKS, kao gost ruskog lidera Vladimira Putina, i izrazio interes za kupovinu najnovijih ruskih borbenih aviona.

Turska, članica Sjevernoatlantske alijanse, u julu je počela dobivati isporuke ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400, uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih Država, koje su od Erdogana tražile da poništi taj dogovor s Moskvom.

Washington navodi kako će Ankara kupovinom tog oružja kompromitirati program proizvodnje borbenih aviona F-35 koji predvodi SAD.

Erdogan nije promijenio odluku, a administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa izbacila je Tursku iz programa proizvodnje aviona F-35.

Turski zvaničnici su nagovijestili mogućnost da, umjesto F-35, kupe ruske avione Su-35.

Na otvaranju MAKS-a, Erdogan i Putin su jedan drugog nazvali “dragim prijateljem” i gledali prikaz najnovijih ruskih aviona.

Nova tranša za sistem S-400

Erdogan je zavirio u unutrašnjost ruskog borbenog aviona Su-57 pete generacije i pitao da li je na prodaju strancima.

Putin je uz osmjeh odgovorio turskom kolegi da “može kupiti” ovu letjelicu.

Ruski predsjednik je naveo kako je Turskoj u utorak isporučena nova tranša opreme po ugovoru za sistem S-400, čija se vrijednost procjenjuje na više od dvije milijarde dolara.

On je rekao kako je Rusija spremna isporučiti Turskoj i svoje najnovije borbene avione i kako je otvorena za zajedničku proizvodnju nekih oružanih sistema.

Dva lidera su podržala blisku ekonomsku saradnju svojih država, ali su tokom razgovora o naporima na okončanju rata u Siriji iskazali razlike u pristupu situaciji u sirijskoj provinciji Idlib.

Izvor: Agencije