Putin: Razmjestit ćemo nuklearno oružje jedino ako SAD prvi počne

Sistem za upozorenje od raketnih napada trenutno imaju samo SAD i Rusija, kaže Vladimir Putin (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Moskva neće razmještati nuklearno oružje kratkog ili srednjeg dometa, osim ako se Washington prvi ne odluči na takav potez.

Nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije, posvećenog povlačenju Washingtona iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), Putin je rekao da će „potezi Moskve biti isključivo recipročni“ po pitanju „razvoja, proizvodnje i razmještanja“ raketa koje su bile zabranjene tim sporazumom iz 1987. godine, navodi AP.

Putin je naložio Ministarstvu odbrane, Ministarstvu vanjskih poslova i obavještajnoj službi SVR da „pažljivo nadgledaju korake koje SAD preduzima u cilju razvoja, proizvodnje i razmještanja raketa kratkog i srednjeg dometa“.

On je dodao da će Rusija biti primorana da počne s razvojem raketa kratkog i srednjeg dometa ako bude sigurna da je SAD pokrenuo proizvodnju takvog oružja.

„U slučaju da postoji pouzdana informacija da je SAD završio razvoj i počeo proizvodnju tih sistema, Rusija će biti primorana da započne razvoj sličnih raketa“, kazao je ruski predsjednik.

Strah od nekontrolisane utrke u naoružanju

On je rekao da je povlačenje SAD-a iz Sporazuma INF ozbiljno zakomplikovalo situaciju u svijetu i upozorio da bi moglo da dovede do nekontrolisane utrke u naoružanju.

Dodao je da će taj potez Washingtona neizbježno ugroziti globalnu sigurnosnu arhitekturu, uključujući sporazum o smanjenju strateškog naoružanja i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

Putin je ocijenio da je SAD „jedini odgovoran“ za propast Sporazuma INF, ali je naveo i da je Moskva spremna da nastavi pregovore s Washingtonom o strateškoj stabilnosti i sigurnosti, navodi ruska agencija TASS.

SAD je 1. februara najavio da će se za šest mjeseci povući iz tog sporazuma ako Rusija ne prestane da ga krši, za šta je Washington godinama optuživao Moskvu.

I Washington i Moskva potvrdili su u petak da više ne važi taj sporazum koji su 1987. potpisali tadašnji lideri SAD-a i SSSR-a, Ronald Reagan i Mihail Gorbačov.

Izvor: Agencije