Putin: Razmišljamo olakšati dobivanje državljanstva svim Ukrajincima

Vladimir Putin
Vladimir Putin kaže da će stanovnici na istoku Ukrajine primati socijalnu pomoć, penzije, povišice... (EPA)

Moskva razmišlja da svim Ukrajincima olakša dobivanje ruskog državljanstva, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Razmišljamo da pojednostavimo postupak davanja državljanstva svim Ukrajincima, a ne samo stanovnicima luganske i donjecke republike”, rekao je Putin novinarima, smjerajući na separatističke republike na ukrajinskom istoku koje međunarodna zajednica ne priznaje, prenosi Hina.

Rusija je još u srijedu objavila da je olakšala stjecanje ruskog državljanstva stanovnicima pobunjenih područja u Ukrajini, što su osudili Kijev, EU i neke zapadne zemlje koji su tu odluku ocijenili napadom na suverenitet te bivše sovjetske republike.

‘Ispunit ćemo sve obaveze’

Ruski predsjednik je u subotu ponovno progovorio o toj mjeri, dodajući da će njegova zemlja ispuniti “sve obveze prema novim ruskim državljanima”.

“Kada dobiju rusku putovnicu, stanovnici na istoku Ukrajine će primati socijalnu pomoć, mirovine, povišice i sve što im pripada”, rekao je, dodajući da te isplate neće opteretiti ruski proračun jer su “uračunate”.

Usto je rekao da će stanovnici na tim područjima “u načelu moći” istodobno primati rusku i ukrajinsku mirovinu.

Putin je takvu odluku branio na tiskovnoj konferenciji u četvrtak, nakon svog prvog susreta na vrhu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u Vladivostoku, na ruskom dalekom istoku.

Subotnja vijest o davanju ruskog državljanstva svim Ukrajincima potaknula je kritike i iz Ukrajine.

“Rusija želi pojačati eskalaciju i kaos u Ukrajini i nastavlja mrsiti pravila igre”, objavio je u subotu na Twitteru Dmitro Kubela, stalni ukrajinski predstavnik u Vijeću Europe.

Moguć sastanak s novim liderom Ukrajine

Kijev je pak pozvao Vijeće Europe da poduzme korake kako bi spriječilo Rusiju da provede svoju nakanu.

Ruski predsjednik također je u subotu ukazao na mogućnost sastanka sa novoizabranim liderom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, što je znak da Moskva želi poboljšati odnose sa službenim Kijevom, a koji su se pogoršali nakon aneksije Krima 2014. godine, prenosi Anadolija.

Putin je kazao da, ako se sastanu dva predsjednika, trebaju razgovarati o tome kako okončati sukob Ukrajine s ruskim separatistima na jugoistoku države.

“Ako nekada budemo imali sastanak i započnemo neke razgovore, što ne isključujem, prvo ćemo morati razgovarati o tome kako okončati sukob na jugoistoku Ukrajine”, rekao je Putin.

Izvor: Agencije