Putin: Raspuštanje vladinog kabineta nije ništa neobično

Vladimir Putin, Dmitrij Medvedev
Putin je rekao da je unaprijed razgovarao o rekonstrukciji s Medvedevom (EPA)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže da ostavka ruskog premijera i raspuštanje kabineta nisu neočekivani, ali još nije objasnio razloge za taj potez.

U intervjuu državnoj novinskoj agenciji TASS, čiji je prvi dio objavljen u četvrtak, rekao je da nema “ništa neobično ili neočekivano” u vezi sa smjenom vlade, prenosi Beta.

Smjena je uslijedila samo nekoliko sati nakon što je Putin 15. siječnja najavio kontroverznu ustavnu reformu tijekom godišnjeg obraćanja naciji.

Međusobne zamjene na pozicijama

Umjesto Dmitrija Medvjedeva, koji je dao ostavku zbog, kako je kasnije rekao, potrebe provođenja političkih reformi u zemlji i faktora vremena, na mjesto premijera imenovan je Mihail Mišustin, na Putinov prijedlog.

Oba su poteza viđena kao strategija 67-godišnjeg Putina da ostane na vlasti jer se, prema sadašnjem zakonu, ne bi mogao kandidirati nakon isteka mandata 2024.

Među ostalim, Putin je zamijenio Medvjedeva, njegovog dugogodišnjeg saveznika, na mjestu predsjednika zemlje 2012.

Medvjedev, koji je naslijedio Putina na mjestu predsjednika 2008., suglasio se da se neće kandidirati za drugi mandat 2011. kako bi ustupio mjesto Putinu.

‘Prijateljski odnos s Medvedevom’

U intervjuu u četvrtak Putin je rekao da je unaprijed razgovarao o rekonstrukciji s Medvjedevom, s obzirom na to da imaju “otvoren i prijateljski” odnos.

“Ne čuvamo tajne jedan od drugog, pa smo razgovarali o tome”, kazao je predsjednik Rusije.

Upitan zašto je odlučio razriješiti kabinet imenovan 2018., Putin je rekao da je vlada “stvarno mnogo učinila”, ali smatra da su “ljudi s modernom obukom i posvećenošću postizanju općeg cilja” bili potrebni kabinetu.

Odbio je reći tko je, osim njega i Medvjedeva, znao za odluku.

Izvor: Agencije