Oglasi

Putin: Promjene ruskog Ustava na referendumu

Ruski predsjednik kaže da svi ustavni amandmani, prije stupanja na snagu, moraju biti verificirani na referendumu.
Vladimir PutinAko građane pozovemo da se o promjenama izjasne na referendumu, oni će reći da li su saglasni i daju li nam ovlasti, kaže PutinReuters - Arhiva

Radna skupina kojom predsjedava ruski predsjednik Vladimir Putin odredila je 22. travnja za glasanje o amandmanima na Ustav koje mnogi vide kao dio Putinovih napora da produži svoju vlast, prenosi agencija Beta.

Taj datum se podudara sa 150. godišnjicom rođenja Vladimira Iljiča Lenjina, prvog vođe Sovjetskog saveza.

Ni članovi radne grupe ni Putin nisu komentirali je li podudaranje tih datuma namjerno ili slučajno, navodi agencija.

Putin je pozdravio predložene amandmane i naglasio poštivanje ruske povijesti od vremena careva do Sovjetskog saveza.

Promjene moraju biti potvrđene na referendumu

Promjene ruskog Ustava moraju biti potvrđene na referendumu prije stupanja na snagu, rekao je predsjednik Rusije.

Putin je podsjetio da će određene ustavne ovlasti šefa države biti prenesene na Dumu i Vijeće Ruske Federacije.

"Ako građane pozovemo da se o tim promjenama izjasne na referendumu, oni će, kao uporište i baza državne moći, reći da li su suglasni s tim prijedlozima i daju li nam ovlasti da neke od nadležnosti šefa države prenesemo na federalne institucije", kazao je.

Ocijenio je kako u tome nema ničeg kontradiktornog i da je zato predložio da svi amandmani mogu stupiti na snagu samo ako ih građani odobre na referendumu.

Priprema za vrijeme nakon 2024.

Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer dva desetljeća, predložio je niz amandmana tijekom govora o stanju nacije prošlog mjeseca, rekavši kako je potrebna reforma Ustava.

Neke izmjene uključuju jačanje ovlasti premijera i savjetodavnog Državnog vijeća, što je potaknulo nagađanja da bi Putin mogao razmišljati o premještaju na bilo koji od tih položaja po završetku predsjedničkog mandata za četiri godine.

Putin se ne može ponovno kandidirati za predsjednika 2024. godine, jer Ustav dopušta samo dva uzastopna mandata.

Konačno usvajanje njegova prijedloga očekuje se za nešto više od tri mjeseca.

Potreban je i referendum, no datum još nije poznat.

Mnogi analitičari smatraju da Putin time priprema teren za razdoblje nakon 2024. godine, ostavljajući sebi maksimalno otvorena vrata kako bi zadržao utjecaj.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.