Putin predlaže samit 5+1 s Teheranom

Putin: Pitanje ne trpi odgodu (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na organiziranje sastanka na vrhu pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Irana na kojem će se razgovarati o iranskom pitanju, a francuski predsjednik odmah se oglasio i rekao da je spreman sudjelovati na takvom sastanku.

Informacija dolazi u trenutku kada se u Vijeću sigurnosti vodi oštra rasprava o američkoj rezoluciji o produženju međunarodnog embarga na prodaju oružja Teheranu koji je na snazi do 18. oktobra.

“Rasprava o iranskom pitanju u UN-ovom Vijeću sigurnosti postaje sve napetija. Situacija se pogoršava”, ocijenio je Putin u saopćenju, prenosi Kremlj, osudivši “neutemeljene optužbe protiv Irana”.

Kritikovao je “nacrte rezolucije kojima se žele uništiti prethodne jednoglasne odluke Vijeća sigurnosti”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Rusija u tom smislu predlaže da se “što prije organizira virtuelni sastanak” predsjednika država i vlada stalnih članica Vijeća (Rusija, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina) te njemačkih i iranskih čelnika.

U tom formatu poznatom kao 5+1 vodili su se pregovori s Iranom i potpisan je ugovor o iranskom nuklearnom programu iz kojeg se Washington poslije povukao.

“Namjera je utvrditi mjere kako bi se spriječio sukob i pogoršanje situacije u UN-ovom Vijeću sigurnosti”, rekao je ruski predsjednik.

Macron spreman sudjelovati

“Pitanje ne trpi odgodu”, istakao je Putin, upozorivši na “porast napetosti” i na “visok rizik stvarnog sukoba” u suprotnom slučaju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron spreman je sudjelovati na virtuelnom sastanku kojeg je predložio Putin, saopćila je Elizejska palača.

“Mi u načelu potvrđujemo mogućnost sudjelovanja”, navodi se u saopćenju.

Embargo na prodaju oružja Teheranu ističe 18. oktobra po odredbama rezolucije kojom je odobren međunarodni ugovor o iranskom nuklearnom programu koji su u julu 2015. potpisali Iran i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka.

Washington, koji se u maju 2018. jednostrano povukao iz tog ugovora i uveo Iranu oštre sankcije, želi produžiti embargo na prodaju konvencionalnog oružja Teheranu.

Kina i Rusija, koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti, protive se produženju embarga.

Diplomate u New Yorku rekle su prošle sedmice da očekuju da će Vijeće glatko odbiti američku rezoluciju, što bi moglo potaknuti dugotrajni spor koji će ostaviti posljedice na ugovor o iranskom nuklearnom programu.

Izvor: Agencije