Oglasi

Putin predao prijedloge ustavnih amandmana

Iako nikad nije direktno govorio o svojoj budućnosti nakon 2024, posmatrači se slažu da će nastojati održati svoj utjecaj.
Iako Putin nikad nije direktno govorio o svojoj budućnosti nakon 2024, posmatrači se slažu da će nastojati održati svoj utjecaj.EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin predao je u ponedjeljak parlamentu svoje prijedloge ustavnih amandmana, manje od sedmice nakon iznenadne objave reforme političkog sistema, prenosi Hina.

Putin u tom planu, koji je objavljen na sajtu donjeg doma ruskog parlamenta Dume, predlaže niz mjera, posebno mjeru koja jača ulogu parlamenta u imenovanju premijera te drugu koja ograničava broj predsjedničkih mandata na dva umjesto dva uzastopna.

Prema jednoj od tih mjera, predsjednik bi osnovao državno vijeće, koje bi, prema tekstu zakona, bilo zaduženo za "određivanje glavnih smjerova unutrašnje i vanjske politike Ruske Federacije".

Putin je prošle sedmice sve iznenadio tokom godišnjeg obraćanja parlamentu kad je najavio ustavnu reviziju, koja je dovela do ostavke premijera Dmitrija Medvedeva i njegove vlade.

Nagađanja o političkoj budućnosti

Ta reforma potakla je nagađanja o njegovoj političkoj budućnosti poslije završetka mandata 2024, nakon kojeg se, prema sadašnjem zakonu, ne bi imao pravo kandidirati.

Čini se da reforma koju je predložio u ponedjeljak isključuje povratak u Kremlj nakon drugih funkcija, kao što je bio slučaj kad je bio na funkciji premijera od 2008. do 2012, nakon dva uzastopna predsjednička mandata, a potom se vratio od 2012. na mjesto predsjednika.

Iako nikad nije direktno govorio o svojoj budućnosti nakon 2024, posmatrači se slažu da će nastojati održati svoj utjecaj.

Njegov glavni protivnik Aleksej Navaljni u ponedjeljak je u članku na društvenim mrežama napisao da "Putin želi biti doživotni čelnik zemlje".

"To je uzurpacija moći, protiv koje se treba boriti", zaključio je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.