Putin predao kandidaturu za predsjedničke izbore

Više od dvadesetak kandidata je najavilo kako će se suprotstaviti Putinu na tim izborima (AP)

Vladimir Putin, koji će se četvrti put kandidirati na predsjedničke izbore u martu 2018. godine, pred TV-kamerama je u srijedu u Moskvi predao svoju kandidaturu Centralnoj izbornoj konferenciji.

Ruski predsjednik je predao dokumente jednom članu Komisije koji je potvrdio njihov primitak, zahvalio mu i zaželio sretnu novu godinu.

Putin (65) se kandidira kao nezavisni kandidat za izbore 18. marta naredne godine, na kojima je veliki favorit bez prave konkurencije i mogao bi ostati na vlasti do 2024., četvrt stoljeća nakon što je imenovan nasljednikom Borisa Jeljcina.

Više od dvadesetak kandidata je najavilo kako će se suprotstaviti Putinu na tim izborima.

Mnogi neće izaći na izbore

U takmičenju za lidera države se očekuju čelnik stranke krajnje desnice LDPR Vladimir Žirinovski, kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin i novinarka bliska liberalnoj oporbi Ksenija Sobčak.

Kandidaturu glavnog protivnika Vladimiru Putinu, Alekseja Navaljnoga (41) je u ponedjeljak odbacila Centralna izborna komisija. Taj pravnik je pokrenuo istragu o korumpiranosti ruske elite.

Bez obzira na probleme poput korupcije, loše zdravstvene zaštite i rastućeg siromaštva, ankete predviđaju uvjerljivu pobjedu Vladimira Putina.

Brojni promatrači ipak predviđaju visoki broj neizlaska birača na izborima na kojima se takmiči predsjednik koji je na vlasti 18 godina, ali ne i njegov glavni protivnik.

Izvor: Agencije