Putin pozvao Trumpa i Macrona u Moskvu na Dan pobjede 2020.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u petak svog američkog kolegu Donalda Trumpa da prisustvuje komemorativnim događajima u Moskvi prilikom Dana pobjede 9. maja iduće godine, saopćio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je novinarima rekao kako je Trump pozitivno reagirao te kazao kako su dvojica vođa, koji su se sastali na samitu G20 u Osaki, razgovarali o kontroli naoružanja, situaciji u Siriji, odnosima s Kinom i faktorima koji ograničavaju trgovinu između Rusije i SAD-a.

Američki predsjednik ranije je u petak, na marginama samita G20, izjavio kako ima srdačan odnos s ruskim predsjednikom.

“Mi imamo vrlo, vrlo dobar odnos”, kazao je Trump na početku bilateralnog sastanka s Putinom i dofdao: “Jako puno pozitivnih stvari izaći će iz tog odnosa.”

“Nemojte se miješati u izbore”, rekao je Trump ironično okrećući se prema Putinu nakon što ga je novinar upitao o mogućem ruskom upletanju u američke izbore 2020. godine.

‘Dugo se nismo vidjeli’

To je prvi službeni susret dvojice čelnika u gotovo godinu dana.

Putin je uoči sastanka rekao novinarima kako vjeruje da je sastanak s Trumpom dobra prilika da se nastavi dijalog nakon samita u Helsinkiju, gdje su se dvojica lidera sastala 2018. godine.

“Dugo se nismo vidjeli”, kazao je Putin, dodavši kako su administracije dviju zemalja u međuvremenu “naporno radile”.

Dvojica čelnika već su privukla pažnju u petak kada su došli zajedno, malo nakon ostalih vođa, na tradicionalno fotografiranje.

Ovo je njihov prvi sastanak nakon što je Trump otkazao razgovore s Putinom koji su trebali biti održani u Argentini, na marginama summita G20 u decembru prošle godine.

Vladimir Putin pozvao je, poslije Donalda Trumpa, i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da 2020. godine dođe u Rusiju kako bi prisustvovao proslavi 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu.

On je zahvalio Macronu na pozivu da prisustvuje Pariskom mirovnom forumu i rekao da će pokušati doći, prenosi agencija Tass, navodeći da su dvojica predsjednika jedan drugog oslovljavali imenom.

Poziv na Pariski mirovni forum

“Zahvalan sam na pozivu da prisustvujem Pariskom mirovnom forumu i pokušat ću doći. Sa svoje strane, želim Vas pozvati da učestvujete na proslavi 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu”, kazao je ruski predsjednik.

Tokom razgovora Putin je rekao da je Francuska jedan od najvažnijih partnera Rusije.

“Imamo ogromno iskustvo u konstruktivnoj saradnji u mnogim oblastima. Naravno, svjesni smo problema i razgovarat ćemo o njima”, kazao je Putin i dodao da je prethodno na radnom ručku s Macronom razgovarao o međunarodnim problemima od obostranog interesa.

Dvojica lidera su se sastala u rezidenciji ruskog predsjednika na samitu G20 u Osaki.

Izvor: Al Jazeera i agencije