Putin: Povlačenje iz nuklearnog sporazuma vodi u opasnu situaciju

Vladimir Putin se nada da će o povlačenju iz INF-a razgovarati s Donaldom Trumpom na susretu u Parizu (EPA)

Američko povlačenje iz ugovora o razoružanju, kao što je Sporazum o zabrani posjedovanja nuklearnog oružja srednjeg dometa – INF, dovest će do utrke u naoružavanju i do iznimno opasne situacije, ocijenio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Ako se svi ugovori razvrgnu, neće biti ništa od smanjenja oružja. Mislim da će tada situacija biti iznimno opasna. Neće preostati ništa do utrke u naoružavanju”, rekao je on, prenosi AFP.

“Zabrinjava nas što je poništen ugovor ABM o protubalističkim raketama [iz 2001. godine], sada se pregovara o INF-u, a sudbina START-a [ugovor o smanjenju strateškog oružja] nije jasna”, dodao je ruski predsjednik.

Upozorio je da je “glavno pitanje što će Sjedinjene Američke Države učiniti u slučaju povlačenja iz INF-a”.

‘Moramo odgovoriti na isti način’

“Ako razmjeste rakete u Europi, onda moramo odgovoriti na isti način”, rekao je Putin. 

Prema njegovim riječima, “europske zemlje koje dopuštaju postavljanje američkih strateških raketa na svom tlu moraju shvatiti da su na teritoriju kojemu prijeti eventualna reakcija”.

Putin je izrazio nadu da će o tome razgovarati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom tokom njihovog susreta u Parizu, planiranog za 11. studenog.

Trump je prošlog vikenda objavio da se SAD povlači iz INF-a, kojim se zabranjuje posjedovanje nuklearnih raketa dometa od 500 do 5.000 kilometara, koji je 1987. godine sklopio s tadašnjim SSSR-om.

Izvor: Agencije