Putin potvrdio dolazak u Sloveniju u julu

Slovenija i Rusija imaju dobre odnose, uprkos sankcijama EU-a Moskvi (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je u telefonskom razgovoru sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom da će na njegov poziv 31. jula posjetiti Sloveniju, objavile su Slovenska televizija i slovenska informativna agencija STA.

Slovenski i ruski predsjednik su u utorak o tome razgovarali telefonom, a u “dugom i otvorenom razgovoru posvetili su se prvenstveno pojedinostima programa posjete” 31. jula kada će ruski predsjednik posjetiti gorski prijelaz Vršič, potvrdili su u Pahorovom kabinetu.

Na Vršiču će se, kod takozvane Ruske kapelice, krajem jula održati komemoracija povodom stogodišnjice tragičnog događaja, kad je velik broj ruskih ratnih zarobljenika u zimu 1916. poginuo u snježnoj lavini prilikom gradnje planinske ceste, prenosi Hina.

Spomenik stradalima

Lani je na komemoraciji govorio ruski premijer Dmitrij Medvedev, u prisutnosti Pahora i bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana.

Sredinom marta Pahor je uputio pismo Putinu kojim ga je pozvao da ove godine, kad se obilježava stogodišnjica tragičnog  događaja, bude prisutan na Vršiču, te izrazio mišljenje da bi to bilo dobro za evropsko-ruski dijalog bez obzira na razlike u gledanjima na međunarodna pitanja koja postoje između Slovenije koja je članica EU-a i NATO-a i Ruske Federacije.

Na nadmorskoj visini od 1.611 metara nalazi se Ruska kapelica, podignuta nedugo nakon stradanja ruskih zarobljenika u slovenskim planinama. Ovog ljeta bit će dovršen i spomenik.

Austrougarska vojska je primorala zarobljene Ruse, navodno ih je radilo blizu 12.000, da grade cestu od Kranjske Gore, preko Vršiča do Trenta u Italiji.

U kasnu zimu lavina je zatrpala 200-ak ruskih zarobljenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije