Putin potpisao zakon: Doživotni zatvor za regrutiranje terorista

Russian President Vladimir Putin attends a state awards ceremony for military personnel who served in Syria, at the Kremlin in Moscow
Zvanična objava zakona stiže nakon bombaškog napada u Sankt Peterburgu, u kojem je ranjeno 14 osoba (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se drastično postrožuju kazne za regrutiranje terorista u kontekstu prijetnje povezane s povratkom boraca koji su otišli u Siriju.

Zvanična objava tog zakona stigla je nekoliko dana nakon bombaškog napada u srijedu u trgovačkom centru u Sankt Peterburgu, u kojem je ranjeno 14 osoba, javlja Hina.

Prema tom zakonu, regrutiranje terorista, kao i njihovo finansiranje kažnjavat će se doživotnim zatvorom, dok je dosad maksimalna kazna bila deset godina zatvora.

Zakon je izglasala Duma, donji dom parlamenta, 14. decembra, a potvrdilo ga je Vijeće Federacije, gornji dom, 26. decembra i on odmah stupa na snagu.

Naredba sigurnosnoj službi

Rusija vojno interveniše u Siriji od septembra 2015. i podržava snage predsjednika Bashara al-Assada.

Nakon što je sredinom decembra Putin objavio djelomično povlačenje ruskih jedinica, snage sigurnosti strahovale su od dolaska boraca iz Sirije kad je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) izgubila gotovo sva područja svoje teritorije u toj zemlji i Iraku.

Nakon eksplozije u srijedu u Sankt Peterburgu ruski predsjednik naredio je ruskoj Saveznoj sigurnosnoj službi (FSB) da se na mjestu događaja likvidiraju počinioci koji ugroze snage reda.

“Počinjen je teroristički napad u Sankt Peterburgu. Dao sam instrukciju direktoru FSB-a da se ponaša isključivo u skladu sa zakonom kad postupaju s teroristima i hapse ih, međutim, ako se pojavi opasnost po živote i zdravlje naših zaposlenih, naših oficira, da se ponaša odlučno, odnosno da se niko ne hapsi, već da se napadač eliminiše na mjestu događaja”, rekao je Putin, a prenosi TASS.

Sredinom decembra ruske snage sigurnosti objavile su da su spriječile jednu ćeliju ISIL-a da izvrši napad 16. decembra u Sankt Peterburgu.

Izvor: Agencije