Oglasi

Putin potpisao sporni zakon o usvajanju

Predsjednik Rusije stavio je svoj potpis na zakon kojim se Amerikancima zabranjuje usvajanje ruske djece.
Poslije Putinovog potpisa, zakon stupa na snagu 1. januaraReuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak zakon kojim se zabranjuje američkim državljanima da usvajaju rusku siročad, a sud u Moskvi oslobodio je bivšeg visokog zvaničnika optuženog za nemar i uskraćivanje medicinske pomoći bivšem advokatu Sergeju Magnickom koji je preminuo u pritvoru 2009. godine.

Ovaj slučaj uzdrmao je odnose Rusije i SAD nakon što je američki Kongres usvojio zakon kojim se sankcionišu ruski zvaničnici umiješani u smrt Magnickog koji se bavio slučajevima korupcije a koga su ruske vlasti optužile za utaju poreza.

Rusija je sa svoje strane odgovorila, izglasavanjem u parlamentu zakona kojim se američkim državljanima zabranjuje da usvajaju rusku siročad.

Iz Kremlja je saopćeno da će poslije stavljanja Putinovog potpisa, sporni zakon o zabrani usvajanja ruske djece stupiti na snagu 1. januara, prenijele su agencije.

Okružni sud prethodno je oslobodio Dmitrija Kratova, bivšeg zamjenika upravnika zatvora Butirka, koji je bio i jedini ruski zvaničnik koga su vlasti optužile u slučaju Magnicki.

"Kratov je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da pomogne Magnickom", rekla je sudija Tatjana Neverova prilikom izlaganja presude.

'Sramno suđenje'

Magnicki je preminuo u zatvoru pošto nije dobio adekvatnu medicinsku njegu budući da je bolovao od pankreatitisa, a istraga državnog Vijeća za ljudska prava pokazala je da je bio žrtva žestokog premlaćivanja i da mu je uskraćena medicinska njega, prenio je AP.

Porodica Magnickog i njeni advokati opisali su suđenje Kratovu kao sramno, tvrdeći da vlasti nisu uspjele da kazne odgovorne za njegovu smrt.

Advokat Magnicki (37) je umro 16. novembra 2009. u moskovskom zatvoru jer je, kako je zvanično saopšteno, srce prestalo da mu radi.

Njegova porodica je optužila vlasti da mu je uskratila odgovarajuću medicinsku njegu, a advokati su tvrdili da je Magnicki u zatvoru držan nelegalno.

Magnicki se bavio slučajevima korupcije, a vlasti su ga 2008. optužile za utaju poreza.

Izvor: Agencije