Putin postavio novog čovjeka za pregovore s Ukrajinom

Kozak, koji se školovao za advokata, rođen je u Ukrajini u doba bivšeg SSSR-a (EPA)

Kremlj je saopćio da je iskusni ruski zvaničnik rođen u Ukrajini sada nadležan za odnose Moskve i Kijeva, a taj potez neki političari u Kijevu doživjet će kao daljnji dokaz blagog poboljšanja odnosa.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je novinarima u utorak da će se Dmitrij Kozak na novoj dužnosti zamjenika šefa ruske predsjedničke administracije posebno baviti ukrajinskim pitanjima, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju TASS.

Kozak, koji se školovao za advokata, rođen je u Ukrajini u doba bivšeg SSSR-a.

Odnosi između Moskve i Kijeva narušeni su nakon što je Rusija anektirala Krim 2014, dok su separatisti koje je podržavala Moskva organizirali ustanak u Donbasu, na istoku Ukrajine, u kojem je ubijeno više od 13.000 ljudi.

Rusija negira da je imala bilo kakvu ulogu u tom sukobu.

Rusija i Ukrajina vode pregovore o provođenju mirovnog sporazuma u Donbasu, ali su najvažniji nesporazumi i dalje prisutni, pa je potpuna normalizacija još daleko.

Velika razmjena zarobljenika

Pod vlašću ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dogodio se određeni napredak na samitu održanom u decembru u Parizu sa čelnicima Rusije, Francuske i Njemačke.

Potom je uslijedila velika razmjena zarobljenika.

Zelenski je u utorak postavio bivšeg advokata Andrija Jermaka za šefa osoblja.

Jermak, koji je bio uključen u proces pregovora o razmjeni zatvorenika s Rusijom, rekao je ukrajinskoj televiziji 24 TV u ponedjeljak da se susreo s Kozakom te da misli da je on poboljšanje nakon Surkova.

“Čini mi se da je Kozak spremniji na dijalog. Kad je riječ o problematici o kojoj smo razgovarali, mogu samo reći da smo imali konstruktivan razgovor, bez čega ništa od viđenoga ne bi bilo moguće”, citirala je Jermaka ukrajinska novinska agencija Unina.

Izvor: Agencije