Oglasi

Putin ponudio NATO-u inspekciju raketnog naoružanja

Ruski predsjednik predlaže međusobne inspekcije vojnih baza kako bi se osigurao moratorij na razmještanje novih raketa u Evropi.
Vladimir Putin je rekao da Rusija nije prekršila Sporazum INF raspoređivanjem raketaEPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je da NATO i Rusija izvrše međusobne inspekcije vojnih baza kako bi osigurao moratorij na razmještanje novih raketa u Evropi, nakon što je prošle godine propao američko-ruski sporazum o nuklearnom naoružanju.

Sjedinjene Američke Države i Rusija povukle su se iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), potpisanog 1987. godine, međusobno se optužujući za kršenje, prenosi Beta.

Putin se obavezao da neće raspoređivati oružje koje je zabranjeno sporazumom sve dok SAD takvo oružje ne raspoređuju u Evropi.

Međusobne optužbe i demanti

Izlazak SAD-a iz Sporazuma o INF "bio je velika greška, koja je povećala rizik od utrke u raketnom naoružanju i mogućnosti za konfrontaciju", rekao je Putin.

"U takvoj situaciji potrebni su energični napori kako bi se smanjio nedostatak povjerenja, ojačala regionalna i globalna stabilnost i smanjili rizici koji potiču iz nesporazuma i neslaganja na polju raketnog naoružanja", dodao je ruski predsjednik.

Rekao je da bi, u okviru međusobnih inspekcija, ruski stručnjaci mogli posjetiti američke objekte proturaketne odbrane u Evropi, a zauzvrat bi Rusija ponudila pristup NATO ruskim jedinicama u Kaljingradskoj oblasti, kako bi se uvjerila da nisu opremljene krstarećim raketama 9M729.

Sjedinjene Američke Države su optužile Rusiju za kršenje Sporazuma INF raspoređivanjem ovih projektila, što je Rusija demantirala.

Putin je u ponedjeljak ponovio da Rusija nije prekršila sporazum raspoređivanjem raketa, ali je kazao da bi se Moskva mogla uzdržati od njihovog raspoređivanja u zapadnom dijelu zemlje, "u duhu dobre volje" sve dok NATO ne bude stacionirao oružje koje je INF prethodno zabranio u Evropi.

Neizvjesnosti oko Novog START-a

Putinov potez dolazi usred neizvjesnosti oko Novog START sporazuma o kontroli naoružanja, koji ističe u februaru.

Novi START su 2010. godine potpisali tadašnji predsjednici dvije zemlje, Barack Obama i Dmitrij Medvedev, i on ograničava njihove nuklearne arsenale na najviše 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava i 700 nuklearnih projektila i bombardera te predviđa kontrole na terenu kako bi se utvrdilo poštovanje propisa.

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli naoružanja nakon što su se najprije SAD, a potom i Rusija povukli iz Sporazuma INF.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.