Putin poklonio Netanyahuu tenk koji su zarobili Arapi

Netanyahu je pitanje tenka pokrenuo na sastanku u Kremlju u aprilu ove godine (EPA)

Izraelski premijer zahvalio je ruskom predsjedniku zbog odluke o vraćanju izraelskog tenka zarobljenog 1982. godine tokom Libanskog rata.

Benjamin Netanyahu je izdao saopćenje u kojem je zahvalio Vladimiru Putinu. Naveo je kako je tenk ranije predat ruskoj vojsci, nakon čega je završio u moskovskom muzeju.

Tri vojnika iz bitke Sultan Yacoub i dalje se vode kao nestali. U saopćenju se navodi da je Netanyahu pokrenuo ovo pitanje na sastanku u Kremlju u aprilu ove godine.

Izraelski premijer je zatražio vraćanje tenka, što je Putin prihvatio. Tenk je prebačen u Moskvu u znak sjećanja na tu bitku, budući da je bivši Sovjetski savez podržavao Siriju i palestinsko-libanske snage otpora u borbi protiv izraelske okupacije Libana.

Značajna bitka

Bitka Sultan Yacoub se odigrala 1982. godine, nakon prvog izraelskog napada na Liban. U toj bici je poginulo trideset izraelskih vojnika, dok se trojica vode kao nestali.

Ta bitka je veoma značajna u Libanskom ratu, podsjeća portal Arab48.com. Izraelski tenkovi su, uz zračnu podršku, pokušali osvojiti put Damask – Beirut.

Da je ta akcija uspjela, izraelskoj vojsci bi bio otvoren put prema unutrašnjosti Sirije.

Sirijska vojska i snage otpora uspjele su popeti se na tenkove i dići njihove platforme u zrak, nakon čega su izraelski vojnici napustili oklopna vozila i krenuli u bijeg.

Izvor: Agencije