Putin: Podjele pravoslavne crkve mogu imati ozbiljne posljedice

Putin: 'Politiziranje u tako osjetljivom području za sobom uvijek povlači najteže posljedice' (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u srijedu na “ozbiljne posljedice” izazvane podjelama među pravoslavnim crkvama nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, prenose agencije.

“Volio bih naglasiti jednu stvar: politiziranje u tako osjetljivom području za sobom uvijek povlači najteže posljedice i ponajprije za one koji to čine”, izjavio je on na forumu koji je u Moskvi okupio predstavnike ruske dijaspore.

To je prvi put da je ruski čelnik progovorio o krizi izazvanoj priznavanjem autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve.

Putin je osudio “pokušaje prekida veza” između Ruske pravoslavne crkve i njenih vjernika u inozemstvu.

“Naš zajednički zadatak – ponajprije pred ljudima – jest očuvati duhovno i historijsko jedinstvo pravoslavlja”, istakao je on.

Najveći raskol u hiljadu godina

Sredinom oktobra Carigradska patrijaršija priznala je nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je 332 godine bila pod patronatom Moskve, čime je otvorio pitanje za budućnost miliona vjernika u toj državi, u kojoj Ruska pravoslavna crkva ima velik utjecaj.

Ruski patrijarh Kiril I odbio je priznati odluku Carigradske patrijaršije i proglasio je najvećim raskolom u kršćanstvu u posljednjih hiljadu godina.

Ruska pravoslavna crkva zbog toga je objavila da je odlučila prekinuti sve veze s Carigradskom patrijaršijom.

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni – dio pripada Moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio vjeran je Kijevskoj patrijaršiji, proglašenoj nakon stjecanja nezavisnosti države 1992, a koju dosad nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

Izvor: Agencije