Putin: Parada aviona 9. maja, za Dan pobjede

Povodom Dana pobjede bit će organiziran vatromet u više ruskih gradova (EPA)

Vojna parada aviona ruske avijacije, povodom 75. godišnjice pobjede Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, bit će održana 9. maja, najavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Povodom Dana pobjede bit će organiziran vatromet u više ruskih gradova, rekao je on na sjednici posvećenoj borbi protiv korona virusa u ruskim regijama, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

“Proslavit ćemo naš sveti praznik – Dan pobjede, poštujući mjere sigurnosti i režima samoizolacije. Uprkos svemu, uradit ćemo to, svi mi zajedno i naša zemlja”, kazao je Putin.

Ruskim nebom će, kako je najavio, letjeti moderni borbeni avioni i helikopteri u paradnim formacijama, “kako bi odali počast herojima”.

Pandemija nije na vrhuncu

Putin je ocijenio da epidemija korona virusa još nije dostigla vrhunac u Rusiji, no dodao je da ipak razmišlja o postepenom ukidanju karantina od 12. maja, prenosi AFP.

“Stanje je i dalje teško. Stručnjaci i naučnici, s kojima smo neprekidno u vezi zbog provjere naših planova i mjera, kažu da vrhunac još nije dostignut”, rekao je on.

Rusija sedmicama bilježi hiljade novooboljelih dnevno, pa je u utorak ukupan broj zaraženih bio 93.558, a umrlih 867, većina u Moskvi.

Putin je produžio praznike u Rusiji do 11. maja te zadužio Vladu da pripremi plan postepenog ukidanja karantina od 12. maja.

Ukidanje karantina razlikovat će se od pokrajine do pokrajine i provodit će se “ovisno o trenutnom epidemiološkom stanju i o njegovoj stabilnosti”.

Izvor: Agencije