Putin otkrio spomenik žrtvama Staljinovih čistki

Putin: Užasna prošlost ne smije biti izbrisana iz našeg nacionalnog sjećanja i ona ne može biti ničim opravdana (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je otkrio spomenik žrtvama čistki koje je provodio sovjetski čelnik Josif Staljin, no disidenti iz sovjetskih vremena optužuju aktuelnog čelnika Rusije za cinizam u vrijeme kada, kako kažu, vlasti žestoko gaze građanske slobode, prenose agencije.

“Zid tuge” nalazi se u Moskvi i prikazuje veliki broj bezličnih žrtava od kojih su mnoge poslane u zatvorske kampove ili smaknute u vrijeme Staljina nakon što su lažno optuživane da su “narodni neprijatelji”, navodi agencija Reuters.

Tokom “Velikog terora” 1937. i 1938. smaknuto je približno 700.000 osoba, procjenjuje se.

“Jednoglasna i jasna procjena represije pomoći će u nastojanjima da se spriječi njeno ponavljanje”, kazao je Putin danas.

“Užasna prošlost ne smije biti izbrisana iz našeg nacionalnog sjećanja i ona ne može biti ničim opravdana.”

Stav sovjetskih disidenata

Njegove riječi i današnja ceremonija najoštrije su osude tamne prošlosti Sovjetskog saveza u posljednjih 18 godina otkad dominira ruskom politikom.

Grupa disidenata iz vremena SSSR-a objavila je danas otvoreno pismo u kojem ruskog predsjednika optužuje za cinizam.

“Smatramo da je otvaranje moskovskog spomenika žrtvama političke represije cinično i da dolazi u pogrešno vrijeme. Nemoguće je učestvovati u obilježavanju sjećanja na žrtve, a koje organizuju vlasti koje kažu da žale za žrtvama, a same provode političku represiju i krše građanske slobode”, navodi se u pismu objavljenom na portalu Kasparov.ru.

Izvor: Agencije